delikatna zupa z dyni dla smakoszy od Paula Bocuse

najdelikatniejsza i najbardziej wyrafinowana kremowa zupa szefa kuchni Paula Bocuse. Pomimo zakorzenionego w naszym umyśle "rosyjskiego" dyni, to melonowe warzywo nie jest takie proste. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. & quot; odkrył & quot; jej Kolumb w XV wieku (zarówno dynia, jak i Ameryka). Dopiero w XVI wieku Dynia dotarła do Rosji. Warzywo jest bardzo przydatne do trawienia, ratuje przed wieloma dolegliwościami. Dynię można smażyć, gotować na parze, marynować i po prostu przechowywać przez długi czas. Zupa kremowa"zstąpiła & quot; do naszych książek kucharskich z menu z trzema gwiazdkami Michelin. Oczywiście do tej pory gotowano różne zupy dyniowe. Ale nauczył świat gotować zupę dyniową tak delikatną i tak wyrafinowaną-Paul Bocuse(szef kuchni rodzinnej restauracji Paul Bocuse w Lyonie, w 1989 roku został nazwany "szefem kuchni stulecia"). Proste dania z prostych produktów o arystokratycznym uroku-konik Bocuse.
tanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
92 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
Zacznijmy od głównego aktywnego składnika-dyni. Nasza dynia ma spłaszczony kształt i wypukłe żebra. Podziel owoce na półksiężyce. Usuwamy nasiona i włókna, obieramy plasterki ze skórki. Arbitralnie kroimy gęstą miazgę, a procedura mielenia jest nadal przed nami.

drobno posiekaj cebulę i czosnek. Najpierw w głębokim rondlu (rondlu) smażyć cebulę na maśle - 2 minuty. Następnie dodaj czosnek. Czekamy na pojawienie się czarujących zapachów. Następnie wysyłane są kostki dyni. Smażyć, ciągle mieszać, aby się nie przypaliło. Oznaką opiekania dyni jest miękkość.

więc nasza Dynia "dotarła". Dodaj koniak do rondla, aby zwiększyć zabawę. W oryginalnym przepisie-brandy. Ale myślę, że nawet Bokuse nie będzie zły na taką wolnomyślicielstwo. W końcu główną rolą alkoholu jest tutaj wzmocnienie smaku. Dlatego odpowiedni jest koniak. Odparuj Stopień na ogniu przez 5 minut.

mniej więcej w tym momencie do piekarnika można włożyć grzanki - cienkie kromki białego chleba o średnicy 4 centymetrów. I rzuć na gorącą patelnię, aby usmażyć nasiona.

dodaj bulion do masy dyniowej. Wymagana ilość bulionu zależy od soczystości dyni. Przy nadmiarze soku będzie to mniej potrzebne. W przeciwnym razie zupa może stać się zbyt wodnista. Jednak konsystencja jest kwestią gustu.

dodaj pieprz, sól, cukier. Trzymaj patelnię na ogniu przez kolejne 5-7 minut. Zdejmij z ognia.

wlej śmietanę i działaj za pomocą blendera. Ubijaj do uzyskania gładkości.

Paul Bocuse używa zeskrobanej dyni do serwowania. Weźmiemy miskę zupy. Słoneczny krąg powierzchni kremowej zupy nasuwa się na dekorację. Dodaj liście pietruszki, pestki dyni, chrupiące grzanki.

koncentrat jesiennej delikatności na talerzu. Za tę zupę naturze można wybaczyć nawet trzy miesiące deszczowego więdnięcia.

w tym przepisie zrezygnowaliśmy z ostrego imbiru. W przeciwnym razie składniki i kolejność ich wykonania są zachowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal / 100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy