skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie bardzo gęstej kaszy manny w mleku. Dodaj sól i gałkę muszkatołową (nada potrawie niepowtarzalny smak). Ostudzić kaszę mannę, aż będzie ciepła, dodać jedno jajko i całkowicie ostudzić. W ten sposób łatwiej będzie tworzyć zrazy.
Krok 2:
Gdy kasza manna ostygnie, smaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor, dodaj do niej mięso mielone. Smażyć do miękkości mięsa, soli i pieprzu do smaku. Pozostaw nadzienie do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3:
Rękami zanurzonymi w wodzie uformuj ciasto z owsianki, umieść nadzienie na środku i uformuj małe zrazy. Uformowany placek natychmiast panierować w mieszance mąki i kurkumy, a następnie ułożyć na desce do krojenia. Przed rzeźbieniem każdego ciasta lepiej spłukać ręce.
Krok 4:
Smażyć zrazy w rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g