zrazy Manny

Chcesz zaskoczyć swoje gospodarstwo domowe niezwykłym daniem? Przygotuj zrazy z Manny! Żadne dziecko nie odmówi kaszy manny w takim podaniu!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 40 % 10 g
153 kcal
IG: 44 / 44 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie bardzo gęstej kaszy manny w mleku. Dodaj sól i gałkę muszkatołową (nada potrawie niepowtarzalny smak). Ostudzić kaszę mannę, aż będzie ciepła, dodać jedno jajko i całkowicie ostudzić. W ten sposób łatwiej będzie tworzyć zrazy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy kasza manna ostygnie, smaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor, dodaj do niej mięso mielone. Smażyć do miękkości mięsa, soli i pieprzu do smaku. Pozostaw nadzienie do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rękami zanurzonymi w wodzie uformuj ciasto z owsianki, umieść nadzienie na środku i uformuj małe zrazy. Uformowany placek natychmiast panierować w mieszance mąki i kurkumy, a następnie ułożyć na desce do krojenia. Przed rzeźbieniem każdego ciasta lepiej spłukać ręce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć zrazy w rozgrzanym oleju roślinnym na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy