Sałatka ziemniaczana po chińsku

prosta w przygotowaniu, niezwykła sałatka o pikantnym smaku. Wszystkie zwierzęta z przyjemnością pękają, chociaż nie widziano wcześniej jedzenia na wpół surowych ziemniaków!
AzaricaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników do naszej sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w cienkie paski lub zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz we wrzącej osolonej wodzie na 1-1,5 minuty, aby ugotować skrobię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć do durszlaka i w durszlaku zanurz w misce z zimną wodą. Gdy ziemniaki całkowicie ostygną, pozwól wodzie spłynąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos: połącz drobno posiekany czosnek, ocet, sól i glutaminian, wymieszaj. W przypadku braku glutaminianu można użyć zwykłej kostki bulionowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ziemniaki w szklanym lub porcelanowym naczyniu, dodaj dressing, wymieszaj, po 10 minutach możesz podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Glutaminian sodu - 110   kcal/100g

Podobne przepisy