sałatka ziemniaczana po chińsku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników do naszej sałatki.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w cienkie paski lub zetrzyj na średniej tarce.
Krok 3:
Zanurz we wrzącej osolonej wodzie na 1-1,5 minuty, aby ugotować skrobię.
Krok 4:
Wrzuć do durszlaka i w durszlaku zanurz w misce z zimną wodą. Gdy ziemniaki całkowicie ostygną, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 5:
Przygotuj sos: połącz drobno posiekany czosnek, ocet, sól i glutaminian, wymieszaj. W przypadku braku glutaminianu można użyć zwykłej kostki bulionowej.
Krok 6:
Umieść ziemniaki w szklanym lub porcelanowym naczyniu, dodaj dressing, wymieszaj, po 10 minutach możesz podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Glutaminian sodu - 110 kcal/100g