zupa fasolowa z grzybami i żeberkami

wspaniały smak tej zupy podbije Cię od pierwszej łyżki! Zupa jest pyszna z cytryną. Ale można go również upuścić ze śmietaną.
klava4Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 48 % 14 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Spłucz fasolę, moczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnie spuść wodę, wlej 1 litr czystej wody i gotuj przez około 1 godzinę (czas gotowania fasoli zależy od jej odmiany).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żeberka wieprzowe umyć, pokroić na porcje i usmażyć na patelni. Tłuste żeberka Zwykle smażą się same. Ale jeśli żebro nie jest tłuste, dodaj dowolny tłuszcz do patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż smażone żeberka na fasoli i gotuj do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na tej samej patelni, na której usmażono żeberka, rozłóż pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę i pokrojone nie drobno grzyby. Smażyć na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy fasola z żebrami jest gotowa, dodaj pokrojone ziemniaki. Sól, pieprz i dodaj oregano.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A także smażenie cebuli, marchewki i grzybów. Niech wszystko gotuje się, aż ziemniaki będą gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zupa jest gotowa. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy