Zupa Jajeczna

zupa jest bardzo łatwa do zrobienia, bardzo lubiana przez dzieci! Ten przepis zasugerował mi mój tata, stał się naszym rodzinnym daniem! Co najważniejsze, jest bardzo zdrowy i smaczny oraz bardzo łatwy w przygotowaniu. Goście po spróbowaniu naszej zupy proszą o przepis i są bardzo zaskoczeni, że jest to zwykła zupa, smak jest niesamowity!!!!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 79 % 15 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy ziemniaki, cebulę, marchewkę, paprykę, obieramy wszystko, myjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść ziemniaki na średnim ogniu, sól do smaku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę do przezroczystości na oleju słonecznikowym, a następnie dodaj marchewki, usmaż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cebula i marchewka są trochę usmażone, dodaj drobno posiekaną paprykę i smaż jeszcze przez min 5, a następnie wyłącz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy ziemniaki są ugotowane, należy je zmiażdżyć tłuczkiem, aby zupa była bogatsza, to jest jeden z sekretów gotowania tej zupy. Następnie dodaj nasz smażony i liść laurowy do rondla i lekko zmniejsz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie bierzemy jajka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubijamy je trochę widelcem i powoli wlewamy do garnka z zupą, energicznie mieszając łyżką zupę, jajka przybierają wtedy kształt pajęczyny. Następnie dodaj zioła, trochę mielonego pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To wszystko, nasza zupa jest gotowa!!! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy