skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zagotuj wodę, gotuj w niej obrane i umyte pieczarki przez 2-3 minuty
Krok 3:
Posiekaj cebulę losowo.
Krok 4:
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę.
Krok 5:
Usuń Grzyby łyżką cedzakową, pokrój losowo.
Krok 6:
Dodaj grzyby do cebuli, usmaż, włóż do rondla z bulionem i pozostaw na małym ogniu.
Krok 7:
Masło rozgrzać, usmażyć w nim mąkę, rozcieńczyć bulionem, zagotować, wlać do rondla.
Krok 8:
Posiekaj zielenie. Wziąłem świeży koperek i mrożoną kolendrę i bazylię. Włóż do rondla, dodaj sól i pieprz. Ubij blenderem zanurzeniowym na gładką masę.
Krok 9:
Wlej 10% śmietany, zagotuj.
Krok 10:
Podawaj z domowymi grzankami. Do grzanek używam chleba do tostów: pokrój chleb, wysusz w piekarniku na minimalnej temperaturze. Sól, pieprz, wyciśnij kilka ząbków czosnku, skrop oliwą z oliwek.
Krok 11:
Delikatna kremowa zupa z pieczarek jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g