skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze spłucz proso i zalej gorącą wodą, aby gorycz zniknęła. Pokrój dynię na małe kawałki. Sortujemy rodzynki, czasami pojawiają się kamienie i możesz uszkodzić ząb i umyć
Krok 2:
Wlej mleko i wodę do rondla. Można gotować na mleku bez wody, ale lubię mleko rozcieńczyć. Doprowadzić do wrzenia i rozprowadzić dynię, proso, rodzynki, cukier, sól, trochę oleju, resztę oleju włożyć do talerza podczas serwowania. Doprowadzić do wrzenia
Krok 3:
Zmniejsz ogień do najmniejszego i przykryj pokrywką. Mam cudowną czapkę. Dzięki niej owsianka nigdy nie ucieknie. Gotuj przez 30 minut, czasami mieszając
Krok 4:
Wyłącz i pozostaw pod pokrywką na 10-30 minut. Niech owsianka się zaparzy. Owsianka jest smaczniejsza, jeśli dusisz ją w piekarniku lub zawiniesz w koc na godzinę. Pyszne, bardzo zdrowe śniadanie jest gotowe. Jedz na zdrowie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g