skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę i drobno posiekaj, pokrój pory w cienkie pierścienie. W rondelku podgrzej połowę masła i lekko podsmaż na nim cebulę.
Krok 2:
Kalafior rozłożyć na różyczki, 2/3 różyczek włożyć do garnka na cebulę, wlać wino i dusić, mieszając, aż wino wyparuje. 1/3 kapusty zalać wrzącą wodą i blanszować bez gotowania przez 10 minut, a następnie spuścić wodę.W rondelku z warzywami wlej bulion, połowę śmietany, zagotuj, przykryj i gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 20 minut). Sól, pieprz do smaku, dopraw gałką muszkatołową.
Krok 3:
W misce wymieszaj drobno starty ser, pozostałą śmietanę i 3 żółtka. Gdy kapusta będzie gotowa, zmiksuj zupę blenderem, a następnie, bez wyłączania blendera, stopniowo wlej mieszaninę jajek i sera. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili do zupy, zagotuj zupę i zdejmij z ognia.
Krok 4:
Na patelni roztop pozostałe masło, usmaż na nim blanszowane różyczki kapusty na złoty kolor, dodaj je podczas smażenia, a na samym końcu smażenia posyp brązowym cukrem, ciągle mieszając przez 1 minutę, pozwól cukrowi karmelizować.
Krok 5:
Zupę wlać do talerzy, włożyć do każdego talerza karmelizowaną kapustę, lekko posypać gałką muszkatołową i drobno posiekanymi ziołami i podawać. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g