Zupa serowa z kalafiorem i śmietaną

dawno nie układałem zup! Złap-zupa jest tego warta)! Bardzo lubię zupy serowe-jest w nich coś,do czego chcę wracać raz po raz!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 38 % 5 g
82 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj, pokrój pory w cienkie pierścienie. W rondelku podgrzej połowę masła i lekko podsmaż na nim cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalafior rozłożyć na różyczki, 2/3 różyczek włożyć do garnka na cebulę, wlać wino i dusić, mieszając, aż wino wyparuje. 1/3 kapusty zalać wrzącą wodą i blanszować bez gotowania przez 10 minut, a następnie spuścić wodę.W rondelku z warzywami wlej bulion, połowę śmietany, zagotuj, przykryj i gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 20 minut). Sól, pieprz do smaku, dopraw gałką muszkatołową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj drobno starty ser, pozostałą śmietanę i 3 żółtka. Gdy kapusta będzie gotowa, zmiksuj zupę blenderem, a następnie, bez wyłączania blendera, stopniowo wlej mieszaninę jajek i sera. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili do zupy, zagotuj zupę i zdejmij z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni roztop pozostałe masło, usmaż na nim blanszowane różyczki kapusty na złoty kolor, dodaj je podczas smażenia, a na samym końcu smażenia posyp brązowym cukrem, ciągle mieszając przez 1 minutę, pozwól cukrowi karmelizować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zupę wlać do talerzy, włożyć do każdego talerza karmelizowaną kapustę, lekko posypać gałką muszkatołową i drobno posiekanymi ziołami i podawać. Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy