Pijane gruszki
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz gruszki, pozostawiając szypułki. Odetnij trochę miąższu u podstawy, aby gruszki były bardziej stabilne.
Krok 2:
Wlej wino do dużego rondla, dodaj cukier, cynamon, goździki, sok pomarańczowy i skórkę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Ostrożnie włóż gruszki do garnka i zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut, aż będzie miękki. Ułóż gruszki na talerzach i podawaj z lodami. Możesz polać syropem, w którym gotowano gruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g