Pijane gruszki

łatwe i proste, szybkie i smaczne, gruszki to tylko przejadanie się! Uwielbiam ten deser!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 88 % 21 g
125 kcal
IG: 33 / 14 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz gruszki, pozostawiając szypułki. Odetnij trochę miąższu u podstawy, aby gruszki były bardziej stabilne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wino do dużego rondla, dodaj cukier, cynamon, goździki, sok pomarańczowy i skórkę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie włóż gruszki do garnka i zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut, aż będzie miękki. Ułóż gruszki na talerzach i podawaj z lodami. Możesz polać syropem, w którym gotowano gruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy