brukselka z białym sosem z serem

niezwykle smaczne - dla miłośników brukselki. Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
44 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
wlej 2-2,5 litra wrzącej wody do dużego rondla, dodaj 1 łyżkę.l sól. Umieść na dużym ogniu. Posortuj brukselkę, usuń uszkodzone i brązowe liście. Gdy woda się zagotuje, a sól się w niej rozpuści, ostrożnie włóż kapustę do garnka. Zagotuj, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i zrób sos.

umieść patelnię na średnim ogniu, natychmiast posyp jej spód mąką, a na wierzchu rozrzuć masło pokrojone na małe kawałki (mogą być tylko cztery, te kawałki, ale lepiej, jeśli osiem lub dziesięć). Poczekaj, aż masło rozpuści się w połowie i zacznij mieszać mąkę i masło drewnianą łyżką. Teraz robisz SOS Roux używany w połowie klasycznych dań kuchni francuskiej. Im dłużej gotujesz, tym bardziej przypieczona jest mąka; przy minimalnym prażeniu uzyskuje się "zasmażkę blond", przy maksymalnym "zasmażkę Brun"; jednak tutaj, podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów, najważniejsze jest, aby nie przegrzać.

gdy mąka i masło utworzą jedną masę, wlej połowę mleka i kontynuuj mieszanie. Dodaj gałkę muszkatołową i 1-2 szczypty soli. Gdy mieszanina odzyskuje jedność, wlej pozostałe mleko, ponownie wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Przykryj i pozostaw dokładnie na minutę, a tymczasem sam zetrzyj ser na średniej tarce. Wlej ser do wyciszonego sosu, mieszaj - aż do całkowitego rozpuszczenia.

Wrzuć ugotowaną kapustę do durszlaka. Wstrząsnąć kilka razy, aby szkła nadmiar wody. Umieść patelnię z sosem na minimalnym ogniu, dodaj kapustę. Mieszaj przez minutę, aby kapusta była w różnym stopniu pokryta sosem. Zdjąć z ognia, ułożyć na talerzach, doprawić pieprzem, lekko polać oliwą z oliwek. Podawaj ze świeżym białym chlebem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Brukselka - 43   kcal/100g
  • Brukselka gotowana - 36   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy