brukselka z białym sosem z serem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wlej 2-2,5 litra wrzącej wody do dużego rondla, dodaj 1 łyżkę.l sól. Umieść na dużym ogniu. Posortuj brukselkę, usuń uszkodzone i brązowe liście. Gdy woda się zagotuje, a sól się w niej rozpuści, ostrożnie włóż kapustę do garnka. Zagotuj, zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i zrób sos.
umieść patelnię na średnim ogniu, natychmiast posyp jej spód mąką, a na wierzchu rozrzuć masło pokrojone na małe kawałki (mogą być tylko cztery, te kawałki, ale lepiej, jeśli osiem lub dziesięć). Poczekaj, aż masło rozpuści się w połowie i zacznij mieszać mąkę i masło drewnianą łyżką. Teraz robisz SOS Roux używany w połowie klasycznych dań kuchni francuskiej. Im dłużej gotujesz, tym bardziej przypieczona jest mąka; przy minimalnym prażeniu uzyskuje się "zasmażkę blond", przy maksymalnym "zasmażkę Brun"; jednak tutaj, podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów, najważniejsze jest, aby nie przegrzać.
gdy mąka i masło utworzą jedną masę, wlej połowę mleka i kontynuuj mieszanie. Dodaj gałkę muszkatołową i 1-2 szczypty soli. Gdy mieszanina odzyskuje jedność, wlej pozostałe mleko, ponownie wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Przykryj i pozostaw dokładnie na minutę, a tymczasem sam zetrzyj ser na średniej tarce. Wlej ser do wyciszonego sosu, mieszaj - aż do całkowitego rozpuszczenia.
Wrzuć ugotowaną kapustę do durszlaka. Wstrząsnąć kilka razy, aby szkła nadmiar wody. Umieść patelnię z sosem na minimalnym ogniu, dodaj kapustę. Mieszaj przez minutę, aby kapusta była w różnym stopniu pokryta sosem. Zdjąć z ognia, ułożyć na talerzach, doprawić pieprzem, lekko polać oliwą z oliwek. Podawaj ze świeżym białym chlebem.
umieść patelnię na średnim ogniu, natychmiast posyp jej spód mąką, a na wierzchu rozrzuć masło pokrojone na małe kawałki (mogą być tylko cztery, te kawałki, ale lepiej, jeśli osiem lub dziesięć). Poczekaj, aż masło rozpuści się w połowie i zacznij mieszać mąkę i masło drewnianą łyżką. Teraz robisz SOS Roux używany w połowie klasycznych dań kuchni francuskiej. Im dłużej gotujesz, tym bardziej przypieczona jest mąka; przy minimalnym prażeniu uzyskuje się "zasmażkę blond", przy maksymalnym "zasmażkę Brun"; jednak tutaj, podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów, najważniejsze jest, aby nie przegrzać.
gdy mąka i masło utworzą jedną masę, wlej połowę mleka i kontynuuj mieszanie. Dodaj gałkę muszkatołową i 1-2 szczypty soli. Gdy mieszanina odzyskuje jedność, wlej pozostałe mleko, ponownie wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Przykryj i pozostaw dokładnie na minutę, a tymczasem sam zetrzyj ser na średniej tarce. Wlej ser do wyciszonego sosu, mieszaj - aż do całkowitego rozpuszczenia.
Wrzuć ugotowaną kapustę do durszlaka. Wstrząsnąć kilka razy, aby szkła nadmiar wody. Umieść patelnię z sosem na minimalnym ogniu, dodaj kapustę. Mieszaj przez minutę, aby kapusta była w różnym stopniu pokryta sosem. Zdjąć z ognia, ułożyć na talerzach, doprawić pieprzem, lekko polać oliwą z oliwek. Podawaj ze świeżym białym chlebem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Brukselka - 43 kcal/100g
- Brukselka gotowana - 36 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g