świetnym dodatkiem jest puree z kalafiora
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
usuń liście z główki kalafiora, Wytnij łodygę ostrym nożem, rozłóż kapustę na małe kwiatostany, pomagając sobie nożem.
wlej wodę do miski do gotowania na parze, umieść różyczki kapusty w koszu i gotuj przez 15 minut lub do momentu, aż łodyga będzie łatwa do przebicia nożem. Podczas gotowania kilkakrotnie wymieszaj kapustę.
Przenieś połowę jarmużu do miski blendera lub robota kuchennego. Dodaj około 60 ml wody z podwójnego kotła i przetwarzaj, aż będzie gładka. Przenieś drugą połowę kapusty i dodaj trochę więcej wody (w sumie potrzeba około 180 ml wody) i ponownie przetworz. Zatrzymaj Blender kilka razy i zdejmij puree z boków miski. Bez zatrzymywania pracy blendera dodaj masło, sól i pieprz. Dopraw do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g