świetnym dodatkiem jest puree z kalafiora

smaczne, zdrowe i szybkie - to, czego potrzebujesz! Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

usuń liście z główki kalafiora, Wytnij łodygę ostrym nożem, rozłóż kapustę na małe kwiatostany, pomagając sobie nożem.

wlej wodę do miski do gotowania na parze, umieść różyczki kapusty w koszu i gotuj przez 15 minut lub do momentu, aż łodyga będzie łatwa do przebicia nożem. Podczas gotowania kilkakrotnie wymieszaj kapustę.

Przenieś połowę jarmużu do miski blendera lub robota kuchennego. Dodaj około 60 ml wody z podwójnego kotła i przetwarzaj, aż będzie gładka. Przenieś drugą połowę kapusty i dodaj trochę więcej wody (w sumie potrzeba około 180 ml wody) i ponownie przetworz. Zatrzymaj Blender kilka razy i zdejmij puree z boków miski. Bez zatrzymywania pracy blendera dodaj masło, sól i pieprz. Dopraw do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy