zrazy z owsianki ryżowej na mleku ze śliwkami

nie bój się pomylić-wynik się opłaci)! Przepisy się skończyły, zapisy babci też.. Nie nudzić się! Bierzemy ryż i suszone śliwki i-chodźmy!.W rezultacie mamy eleganckie delikatne zrazy!Potrząsnęliśmy, do sklepu spożywczego i-próbujemy!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 76 % 28 g
178 kcal
IG: 32 / 43 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Owsianka: ryż wsypać do garnka z dużą ilością wrzącej wody, gotować7-8 min.Usuń nasiona kardamonu z pudełek, włóż do moździerza, dodaj goździki i cynamon, zmiażdż na proszek.Wlej mleko do małego rondla z grubym dnem, zagotuj na średnim ogniu.Włóż ryż, sól do smaku i mieszając gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i zmielone przyprawy, wymieszaj, zamknij pokrywkę. Doprowadzić owsiankę do gotowości w łaźni wodnej, umieszczając na dużym rondlu, w jednej trzeciej wypełnionym wrzącą wodą, 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla zraz śliwki zalać ciepłą wodą przez 10-20 minut. (w zależności od miękkości), następnie osuszyć i posiekać. Oddziel białko od żółtka, ubij białko w bujną pianę. Dodaj żółtko, ubite białko do ciepłej owsianki i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałej masy zrób ciasta o grubości około 1 cm, połóż śliwki na środku, połącz krawędzie i nadaj zrazom owalny kształt. Smażyć na patelni do miękkości, obtaczając bułkę tartą, w dobrze rozgrzanym ghee na złoty kolor ze wszystkich stron, 5-7 min. Finita! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy