Sałatka z filetem z kurczaka, matzoni, granatami i orzechami włoskimi

mieszanka witamin, harmonijny bukiet aromatów i smaku! Sałatka z granatami i orzechami włoskimi ozdobi każdy stół, nawet najbardziej świąteczny. Nie tylko wygląda pięknie (zwłaszcza jeśli spróbujesz udekorować), ale także smakuje bardzo przyjemnie.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Gotuj filet z kurczaka z wyprzedzeniem przez 30-40 minut, ostudź. Umyj warzywa, sałatę, granat, mandarynkę. Nakłuj orzechy lub kup już obrane. Rozłóż granat na ziarna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż orzechy włoskie na suchej, gorącej patelni, aż będą lekko rumiane, ostudź. Następnie możesz je poluzować rękami, aby usunąć nadmiar skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż ugotowany filet z kurczaka na długie włókna. Posiekaj liście sałaty rękami na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa (tym razem mam koperek i pietruszkę) drobno posiekaj. Grubo posiekaj prażone orzechy włoskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do dressingu w osobnym pojemniku wymieszaj matzoni (jogurt naturalny, śmietanę lub majonez) z mieloną zirą, suszonym czosnkiem w proszku, solą do smaku (jeśli kurczak był gotowany w niesolonej wodzie).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj składniki dressingu. Podziel mandarynkę na plasterki, obierz ją z folii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sos do sałatki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż liście sałaty na szerokim, płaskim naczyniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż sałatkę na wierzchu, udekoruj ziołami, plasterkami mandarynki, ziarnami granatu. Sałatka jest gotowa!

bardzo udane połączenie potraw daje magiczny smak. Kurczak doskonale komponuje się z mandarynkami, granatem i pysznym dressingiem. Nawiasem mówiąc, czosnek i zira, biorąc pod uwagę wskazaną przeze mnie przyzwoitą objętość, nie dominują w dressingu - kurczak niejako pochłania ich smak i aromat.
po raz pierwszy spróbowałem bardzo podobnej sałatki w mojej ulubionej gruzińskiej restauracji (potem często ją zamawiałem), po prostu nie miała mandarynki. A potem znalazłem ten sam przepis w Internecie, tylko z mandarynkami. Uważam, że ich obecność wzbogaca smak sałatki. Robię z Tobą przepis!
główny czas spędzony na robieniu sałatki spędza się na gotowaniu filetów z kurczaka. A potem wszystko jest jak notatki: w ciągu kilku minut, proste i łatwe!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy