skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Gotuj filet z kurczaka z wyprzedzeniem przez 30-40 minut, ostudź. Umyj warzywa, sałatę, granat, mandarynkę. Nakłuj orzechy lub kup już obrane. Rozłóż granat na ziarna.
Krok 2:
Podsmaż orzechy włoskie na suchej, gorącej patelni, aż będą lekko rumiane, ostudź. Następnie możesz je poluzować rękami, aby usunąć nadmiar skóry.
Krok 3:
Rozłóż ugotowany filet z kurczaka na długie włókna. Posiekaj liście sałaty rękami na duże kawałki.
Krok 4:
Warzywa (tym razem mam koperek i pietruszkę) drobno posiekaj. Grubo posiekaj prażone orzechy włoskie.
Krok 5:
Do dressingu w osobnym pojemniku wymieszaj matzoni (jogurt naturalny, śmietanę lub majonez) z mieloną zirą, suszonym czosnkiem w proszku, solą do smaku (jeśli kurczak był gotowany w niesolonej wodzie).
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj składniki dressingu. Podziel mandarynkę na plasterki, obierz ją z folii.
Krok 7:
Dodaj sos do sałatki. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Ułóż liście sałaty na szerokim, płaskim naczyniu.
Krok 9:
Ułóż sałatkę na wierzchu, udekoruj ziołami, plasterkami mandarynki, ziarnami granatu. Sałatka jest gotowa!
bardzo udane połączenie potraw daje magiczny smak. Kurczak doskonale komponuje się z mandarynkami, granatem i pysznym dressingiem. Nawiasem mówiąc, czosnek i zira, biorąc pod uwagę wskazaną przeze mnie przyzwoitą objętość, nie dominują w dressingu - kurczak niejako pochłania ich smak i aromat.
po raz pierwszy spróbowałem bardzo podobnej sałatki w mojej ulubionej gruzińskiej restauracji (potem często ją zamawiałem), po prostu nie miała mandarynki. A potem znalazłem ten sam przepis w Internecie, tylko z mandarynkami. Uważam, że ich obecność wzbogaca smak sałatki. Robię z Tobą przepis!
główny czas spędzony na robieniu sałatki spędza się na gotowaniu filetów z kurczaka. A potem wszystko jest jak notatki: w ciągu kilku minut, proste i łatwe!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g