Dolma z miętą i okrągłym ryżem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj liście przez 5 minut, jeśli są świeże, pomiń kroki
Krok 2:
Wrzuć do durszlaka i pozwól mu spłynąć
Krok 3:
Na dnie patelni układamy liście inne niż odmiany
Krok 4:
Bżarujemy cebulę w oleju z dodatkiem przypraw na złoty kolor wyłączamy ogień i dodajemy mięso mielone i wstępnie ugotowany ryż przez 4 minuty, jeśli jest suchy, dodajemy bulion. Niech ostygnie
Krok 5:
Rozłóż liście gładką stroną do dołu
Krok 6:
1 łyżeczka mięsa mielonego +
Krok 7:
1
Krok 8:
2
Krok 9:
3
Krok 10:
4
Krok 11:
5 zwiń
Krok 12:
Rozłóż warstwy na patelni
Krok 13:
Przykryj talerzem i pamiętaj, aby umieścić ładunek. dodaj bulion lub wodę
Krok 14:
Gotowanie sosu
Krok 15:
Mieszamy matsoni (śmietanę) z drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem i pieprzem, odstawiamy
Krok 16:
Na średnim ogniu gotuj przez 40 minut
Krok 17:
Zdejmij z ognia, zdejmij ładunek
Krok 18:
Pozwól sokowi moczyć się przez 15 minut
Krok 19:
Zdejmij talerz
Krok 20:
SMACZNEGO
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g