Dolma z miętą i okrągłym ryżem

bezbłędne danie narodowe, które podbija od pierwszego kęsa. Nie ciężkie w produkcji i jedzeniu danie.
ARARADAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 26 % 6 g
160 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj liście przez 5 minut, jeśli są świeże, pomiń kroki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć do durszlaka i pozwól mu spłynąć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dnie patelni układamy liście inne niż odmiany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bżarujemy cebulę w oleju z dodatkiem przypraw na złoty kolor wyłączamy ogień i dodajemy mięso mielone i wstępnie ugotowany ryż przez 4 minuty, jeśli jest suchy, dodajemy bulion. Niech ostygnie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż liście gładką stroną do dołu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    1 łyżeczka mięsa mielonego +

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    1

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    2

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    3

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    4

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    5 zwiń

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż warstwy na patelni

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj talerzem i pamiętaj, aby umieścić ładunek. dodaj bulion lub wodę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie sosu

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mieszamy matsoni (śmietanę) z drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem i pieprzem, odstawiamy

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na średnim ogniu gotuj przez 40 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zdejmij z ognia, zdejmij ładunek

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pozwól sokowi moczyć się przez 15 minut

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zdejmij talerz

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    SMACZNEGO

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy