Dolma z miętą i okrągłym ryżem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Gotuj liście przez 5 minut, jeśli są świeże, pomiń kroki
Krok 2:

Wrzuć do durszlaka i pozwól mu spłynąć
Krok 3:

Na dnie patelni układamy liście inne niż odmiany
Krok 4:

Bżarujemy cebulę w oleju z dodatkiem przypraw na złoty kolor wyłączamy ogień i dodajemy mięso mielone i wstępnie ugotowany ryż przez 4 minuty, jeśli jest suchy, dodajemy bulion. Niech ostygnie
Krok 5:

Rozłóż liście gładką stroną do dołu
Krok 6:

1 łyżeczka mięsa mielonego +
Krok 7:

1
Krok 8:

2
Krok 9:

3
Krok 10:

4
Krok 11:

5 zwiń
Krok 12:

Rozłóż warstwy na patelni
Krok 13:

Przykryj talerzem i pamiętaj, aby umieścić ładunek. dodaj bulion lub wodę
Krok 14:

Gotowanie sosu
Krok 15:

Mieszamy matsoni (śmietanę) z drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem i pieprzem, odstawiamy
Krok 16:

Na średnim ogniu gotuj przez 40 minut
Krok 17:

Zdejmij z ognia, zdejmij ładunek
Krok 18:

Pozwól sokowi moczyć się przez 15 minut
Krok 19:

Zdejmij talerz
Krok 20:

SMACZNEGO
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g

