zupa z pieczarek puree ze śmietaną i gałką muszkatołową
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki, drobno posiekaj cebulę i czosnek
Krok 2:
Rozgrzej 10 g masła na patelni i podsmaż w nim cebulę, czosnek i pieczarki, aż sok wyparuje. Ważne jest, aby cebula i grzyby nie zmieniały koloru. Sól i pieprz
Krok 3:
W rondlu z głębokim dnem rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj mąkę i gotuj, mieszając, przez 2 minuty. Powoli wlej mleko i wodę, nie przestając mieszać i gotuj, aż sos zacznie się gotować.
Krok 4:
Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odłóż niewielką ilość grzybów na bok, resztę Dodaj do rondla
Krok 5:
Gotuj przez 2 minuty
Krok 6:
Ubij w blenderze. Dodaj śmietanę, wymieszaj
Krok 7:
Udekoruj gotową kremową zupę plasterkami pieczarek i natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g