skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dekorowanie jajek: weź jajko kurze z całą skorupką. Ostrym przedmiotem ostrożnie robimy otwór w skorupce i za pomocą strzykawki usuwamy żółtko i białko.
Krok 2:
Dobrze umyj skorupkę jajka pod bieżącą wodą. Zróbmy białe lakierowane tło dla naszych jaj.
Krok 3:
Wlej do szklanki wody. Weź dowolny lakier do paznokci i upuść go kropla po kropli na powierzchnię wody. Włączamy wyobraźnię i wykonujemy rysunki na wodzie. Wskazane jest użycie kilku kolorów lakieru.
Krok 4:
Weź jajko i ostrożnie zanurz je w wodzie. Aby rysunek przykleił się do skorupy.
Krok 5:
Ciesz się uzyskanym wynikiem. Pozwól lakierowi trochę wyschnąć.
Krok 6:
Kawałek dyni, jabłko zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości.
Krok 7:
Śnij z pieca i zmiel blenderem. Przecedzić przez gazę. Dodaj tyle wody do powstałej cieczy, aby uzyskać 250 ml. doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Krok 8:
Agar agar rozpuścić w 75 ml zimnej wody. Dodaj do mieszanki dyni. Dokładnie wymieszaj . Dodaj miód do smaku, aby uzyskać słodycz.
Krok 9:
Zdejmij z ognia i napełnij skorupkę jajka strzykawką.
Krok 10:
Wstaw do lodówki na 20-30min.
Krok 11:
Weź dowolny sok do smaku, najlepiej domowej roboty. Za pomocą strzykawki napełnij nią skorupkę
Krok 12:
Włóż bambusowy patyczek do otworu i włóż do zamrażarki do zastygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g