jajka z niespodzianką na Wielkanoc

znudzony tradycyjnymi krashankami? Zróbmy je z niespodzianką! Wielkanoc jest na nosie, ale nie ma już czasu. Proponuję zrobić jajka z niespodzianką, które z pewnością zaskoczą wszystkich. Takiej marmolady i lodów w jajku jeszcze nie jadłeś!) ujawnię sekret szybkiego i niezwykłego ozdabiania pisanek lakierem do paznokci.
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
48 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dekorowanie jajek: weź jajko kurze z całą skorupką. Ostrym przedmiotem ostrożnie robimy otwór w skorupce i za pomocą strzykawki usuwamy żółtko i białko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj skorupkę jajka pod bieżącą wodą. Zróbmy białe lakierowane tło dla naszych jaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej do szklanki wody. Weź dowolny lakier do paznokci i upuść go kropla po kropli na powierzchnię wody. Włączamy wyobraźnię i wykonujemy rysunki na wodzie. Wskazane jest użycie kilku kolorów lakieru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź jajko i ostrożnie zanurz je w wodzie. Aby rysunek przykleił się do skorupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciesz się uzyskanym wynikiem. Pozwól lakierowi trochę wyschnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawałek dyni, jabłko zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śnij z pieca i zmiel blenderem. Przecedzić przez gazę. Dodaj tyle wody do powstałej cieczy, aby uzyskać 250 ml. doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Agar agar rozpuścić w 75 ml zimnej wody. Dodaj do mieszanki dyni. Dokładnie wymieszaj . Dodaj miód do smaku, aby uzyskać słodycz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij z ognia i napełnij skorupkę jajka strzykawką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wstaw do lodówki na 20-30min.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź dowolny sok do smaku, najlepiej domowej roboty. Za pomocą strzykawki napełnij nią skorupkę

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż bambusowy patyczek do otworu i włóż do zamrażarki do zastygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy