kotlety z wymion

pyszne kotlety z wymion o cudownym smaku. Jeden z oryginalnych przepisów wykorzystujących wymię!
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 10 % 3 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min
wymiona dokładnie oczyść, usuń nadmiar tłuszczu i moczyć przez około 1 godzinę, często zmieniaj wodę na nową. Gotuj wymiona z przyprawami do miękkości. Niech trochę ostygnie.
przewijamy mięso w maszynce do mięsa. Dodaj drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek. Sól, pieprz. Wprowadź jajko i zagnieść mięso mielone. Formujemy kotlety i panierujemy bułką tartą.
smażyć na oleju słonecznikowym, aż będzie chrupiący i rumiany. Podczas serwowania skropić majonezem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wymiona krowy - 173   kcal/100g

Podobne przepisy