solanka zwykła

proste, niedrogie, pyszne - łatwe do zobaczenia! Spróbować)
Svetlana_bondyrevaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 58 % 7 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej wodę do rondla, zagotuj. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody.
2. Pokrój kiełbaski w plasterki. Smażyć na oleju roślinnym. Następnie przenieś smażone krążki kiełbas na patelnię z ziemniakami.
3. Zetrzyj marchewki. Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Umieść na patelni z olejem roślinnym. Smaż cebulę i marchewkę przez 10 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw. Dusić razem z koncentratem pomidorowym przez 5-10 minut.
4. Pokrój korniszony, oliwki w kółka. Ćwiartki cytryny.
5. Dodaj smażoną cebulę i marchewkę, pokrojone ogórki, oliwki, plasterki cytryny do garnka z kiełbaskami i ziemniakami. Gotuj wszystko razem przez 10-15 minut.
wskazówka: spróbuj powstałej zupy na soli. Z reguły nie musisz solić.Otrzymaną zupę można ozdobić ziołami lub dodać śmietanę, majonez do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy