skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie spłucz ryż. Następnie umieść ryż w pojemniku do gotowania i napełnij wodą. Woda powinna być półtora razy większa niż ryż. Najpierw mierzymy ilość ryżu kubkiem, a następnie napełniamy go 1,5 razy większą ilością wody. Dla smaku dodaj ząbki czosnku pokrojone na pół. Możesz umieścić wodorosty kombu, ale jeśli nie jest dostępny, to w porządku. Doprowadź ryż do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10-15 minut.
Krok 2:
Podczas gotowania ryżu pokrój nadzienie: ogórek w paski, rybę w cienkie plasterki.
Krok 3:
Ryż jest ugotowany. Usuwamy z niego czosnek i wodorosty kombu. Czekamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej. Dodaj do niego sos octowy. Na talerzu ryżowym Dodaj do smaku 1-2 łyżki sosu. Możesz kupić gotowy w sklepie lub możesz zrobić to sam. Aby to zrobić, wymieszaj 50 ml octu ryżowego, 1 łyżkę. cukier i 0,25 łyżeczki. sól. Aby sól i cukier rozpuściły się szybciej, podgrzej powstałą mieszaninę w kuchence mikrofalowej lub w piecu.
Krok 4:
Wymieszaj ryż ruchem siekania.
Krok 5:
Owijamy bambusową matę folią spożywczą.
Krok 6:
Kładziemy jeden arkusz wodorostów nori na bambusowej macie błyszczącą stroną do góry, paski do cięcia powinny być ustawione pionowo. Ryż rozprowadzamy cienką warstwą na wodorostach. Ale nie na całej powierzchni pozostawiamy niewielką bliską część bez ryżu. Lekko zwilż tę część dressingiem octowym.
Krok 7:
Rozłóż rybę, ogórek i ser śmietankowy.
Krok 8:
Zaczynamy owijać rolkę.
Krok 9:
Lekkim ruchem ręki owijamy rolkę bambusową matą:)
Krok 10:
Wynikowa rolka.
Krok 11:
Pokrój rolkę ostrym nożem na 6-8 części. Okresowo myj nóż w zimnej wodzie.
Krok 12:
Smacznego :)
Krok 13:
Więc romantyczna kolacja w stylu japońskim jest gotowa!
uwagi.
ryż można wziąć z dowolnego okrągłego ziarna. Wyspecjalizowane sklepy sprzedają specjalny ryż do sushi. Ale każdy ryż o okrągłym ziarnie wystarczy. Podczas gotowania & nbsp;ryżu w klasycznych przepisach czosnek nie jest wkładany, ale umieszcza się wodorosty kombu. Ale bardzo często nie jest dostępny w naszych sklepach. Dlatego zastępuję go czosnkiem. Nie ma zapachu czosnku, ale ryż okazuje się smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g