Sałatka z awokado i krewetkami

Szybki i łatwy przepis na sałatkę. Sałatka przeciwko kryzysowi)). Niezwykłe i smaczne, a jeśli robisz majonez samodzielnie lub bierzesz bardzo mało bez procentowego majonezu, to także dietetyczny))
MelindochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 12 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 52 % 25 g
241 kcal
IG: 4 / 96 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Gotuj krewetki.
(mam krewetki średniej wielkości mrożone)
- na początek krewetki należy umyć pod ciepłą bieżącą wodą.
- zagotuj wodę (sól / nie sól według własnego uznania, jak dla mnie w majonezie jest więc wystarczająco dużo soli).
- woda w garnku powinna być 2 razy większa niż krewetek, aby nie były ciasne w garnku.
- dodaj przyprawy do wody (według własnego uznania). Zwykle dodaję lavrushkę, pachnącą paprykę, pół cytryny (lub sok z połowy cytryny). Ale nie możesz tego dodać.
- ważne! Im mniejsze krewetki, tym mniej czasu potrzeba na ich gotowanie.
- gdy woda się zagotuje, wrzuć tam krewetki.
- małe krewetki wystarczą na 6-7 minut gotowania.
Określ gotowość: krewetki unoszą się na powierzchni, a kolor skorupy stał się bardziej przezroczysty - oznacza to, że są gotowe). Ale w sklepach najczęściej sprzedają już gotowane i mrożone, ich przygotowanie zajmuje 1,5-2 minuty!
- przechylamy krewetki na durszlak i odstawiamy na chwilę, aż cała woda spłynie.
- gdy woda spłynie, a krewetki trochę opadną, oczyść je ze skorupy.

- gotowe krewetki można umieścić w sałatce bez siekania, ale można je pokroić na pół i udekorować tylko na wierzchu w całości.

2. Ryż myjemy pod bieżącą wodą 2-3 razy, aż woda stanie się czysta.
W przypadku owsianki gotuję (pod przykryciem) przez 20 minut. W związku z tym na sałatkę stawiam na 10-15 minut (wsypuję ryż do wrzącej wody!!i mieszam pierwsze minuty 1,5-2, aby ryż się nie sklejał, a następnie pod pokrywkę)
na jedną szklankę ryżu - 2-3 szklanki wody.

3. Obierz i pokrój awokado w drobną kostkę.

4. Liście kapusty pekińskiej nie są grubo posiekane ani rozdarte.

5. Wrzuć wszystko do jednej miski (salaterki) i wymieszaj. Następnie dodaj majonez i ponownie dokładnie wymieszaj.

nasza sałatka jest gotowa.

ważne!
również tę sałatkę można urozmaicić, dodając do niej świeżego ogórka i / lub jabłka (lepsze odmiany zielone).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g

Podobne przepisy