skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj krewetki.
(mam krewetki średniej wielkości mrożone)
- na początek krewetki należy umyć pod ciepłą bieżącą wodą.
- zagotuj wodę (sól / nie sól według własnego uznania, jak dla mnie w majonezie jest więc wystarczająco dużo soli).
- woda w garnku powinna być 2 razy większa niż krewetek, aby nie były ciasne w garnku.
- dodaj przyprawy do wody (według własnego uznania). Zwykle dodaję lavrushkę, pachnącą paprykę, pół cytryny (lub sok z połowy cytryny). Ale nie możesz tego dodać.
- ważne! Im mniejsze krewetki, tym mniej czasu potrzeba na ich gotowanie.
- gdy woda się zagotuje, wrzuć tam krewetki.
- małe krewetki wystarczą na 6-7 minut gotowania.
Określ gotowość: krewetki unoszą się na powierzchni, a kolor skorupy stał się bardziej przezroczysty - oznacza to, że są gotowe). Ale w sklepach najczęściej sprzedają już gotowane i mrożone, ich przygotowanie zajmuje 1,5-2 minuty!
- przechylamy krewetki na durszlak i odstawiamy na chwilę, aż cała woda spłynie.
- gdy woda spłynie, a krewetki trochę opadną, oczyść je ze skorupy.
- gotowe krewetki można umieścić w sałatce bez siekania, ale można je pokroić na pół i udekorować tylko na wierzchu w całości.
2. Ryż myjemy pod bieżącą wodą 2-3 razy, aż woda stanie się czysta.
W przypadku owsianki gotuję (pod przykryciem) przez 20 minut. W związku z tym na sałatkę stawiam na 10-15 minut (wsypuję ryż do wrzącej wody!!i mieszam pierwsze minuty 1,5-2, aby ryż się nie sklejał, a następnie pod pokrywkę)
na jedną szklankę ryżu - 2-3 szklanki wody.
3. Obierz i pokrój awokado w drobną kostkę.
4. Liście kapusty pekińskiej nie są grubo posiekane ani rozdarte.
5. Wrzuć wszystko do jednej miski (salaterki) i wymieszaj. Następnie dodaj majonez i ponownie dokładnie wymieszaj.
nasza sałatka jest gotowa.
ważne!
również tę sałatkę można urozmaicić, dodając do niej świeżego ogórka i / lub jabłka (lepsze odmiany zielone).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g