kwas ryżowy

Oryginalny, orzeźwiający, niedrogi, z prostych produktów! Kwas ryżowy jest przygotowywany na tej samej zasadzie,co klasyczny chleb. Tylko zamiast chleba dodaje się ryż. Smak napoju jest łagodniejszy, a nie ostry. Doskonale ugasi pragnienie w upale i urozmaici zwykłe menu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 0 / 56 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kwas ryżowy w domu? Bardzo proste. Wymaga to minimum składników. Suche drożdże można zastąpić świeżymi w tempie od jednego do trzech, to znaczy potrzebujesz około 30 g świeżych drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę butelkowaną lub oczyszczoną przez filtr do rondla (niepożądane jest używanie wody z kranu, ponieważ może mieć nieprzyjemny smak) i zagotuj na dużym ogniu. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W takim przypadku woda powinna pozostać ciepła, ale nie wyższa niż 40°C, aby cukier lepiej się w niej rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz wstępnie przetestować drożdże pod kątem aktywności. Wlej trochę ciepłej wody do szklanki, dodaj drożdże i pozostaw na 10-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się bujna jasna Czapka. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są nieświeże, a kwas chlebowy nie zadziała. Konieczne jest zastąpienie drożdży nowymi i ponowne sprawdzenie aktywności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż możesz użyć dowolnej odmiany. Głównym warunkiem jest, aby go nie myć. Podobnie jak rodzynki, ponieważ na powierzchni znajdują się bakterie niezbędne do fermentacji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłą wodę do słoika. Wlej cukier do słoika i mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj nie umyte ryż i rodzynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż suche drożdże na powierzchni. Nie mieszaj. Drożdże same puchną i opadają na dno. Przed dodaniem drożdży ważne jest, aby sprawdzić, czy cała mieszanina (szczególnie głęboko) jest ciepła, a nie gorąca. Najczęstszym błędem jest to, że na dnie woda jest znacznie cieplejsza niż na powierzchni. A drożdże giną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoik gazą lub cienkimi serwetkami. Pozostaw kwas chlebowy w temperaturze pokojowej na jeden dzień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli zrobisz to poprawnie, mieszanina w słoiku lekko skwierczy, trzeszczy. Rodzynki opadają na dno, a następnie podnoszą się na powierzchnię. Po bokach może pojawić się pianka. To jest praca drożdży.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przecedź kwas chlebowy przez sito lub gazę złożoną z kilku warstw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej kwas chlebowy do czystego słoika lub butelek, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki, aż całkowicie ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kwas chlebowy można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy