skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kwas ryżowy w domu? Bardzo proste. Wymaga to minimum składników. Suche drożdże można zastąpić świeżymi w tempie od jednego do trzech, to znaczy potrzebujesz około 30 g świeżych drożdży.
Krok 2:
Wlej wodę butelkowaną lub oczyszczoną przez filtr do rondla (niepożądane jest używanie wody z kranu, ponieważ może mieć nieprzyjemny smak) i zagotuj na dużym ogniu. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W takim przypadku woda powinna pozostać ciepła, ale nie wyższa niż 40°C, aby cukier lepiej się w niej rozpuścił.
Krok 3:
Możesz wstępnie przetestować drożdże pod kątem aktywności. Wlej trochę ciepłej wody do szklanki, dodaj drożdże i pozostaw na 10-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się bujna jasna Czapka. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są nieświeże, a kwas chlebowy nie zadziała. Konieczne jest zastąpienie drożdży nowymi i ponowne sprawdzenie aktywności.
Krok 4:
Ryż możesz użyć dowolnej odmiany. Głównym warunkiem jest, aby go nie myć. Podobnie jak rodzynki, ponieważ na powierzchni znajdują się bakterie niezbędne do fermentacji.
Krok 5:
Wlej ciepłą wodę do słoika. Wlej cukier do słoika i mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
Krok 6:
Dodaj nie umyte ryż i rodzynki.
Krok 7:
Rozłóż suche drożdże na powierzchni. Nie mieszaj. Drożdże same puchną i opadają na dno. Przed dodaniem drożdży ważne jest, aby sprawdzić, czy cała mieszanina (szczególnie głęboko) jest ciepła, a nie gorąca. Najczęstszym błędem jest to, że na dnie woda jest znacznie cieplejsza niż na powierzchni. A drożdże giną.
Krok 8:
Zamknij słoik gazą lub cienkimi serwetkami. Pozostaw kwas chlebowy w temperaturze pokojowej na jeden dzień.
Krok 9:
Jeśli zrobisz to poprawnie, mieszanina w słoiku lekko skwierczy, trzeszczy. Rodzynki opadają na dno, a następnie podnoszą się na powierzchnię. Po bokach może pojawić się pianka. To jest praca drożdży.
Krok 10:
Następnie przecedź kwas chlebowy przez sito lub gazę złożoną z kilku warstw.
Krok 11:
Wlej kwas chlebowy do czystego słoika lub butelek, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki, aż całkowicie ostygnie.
Krok 12:
Kwas chlebowy można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g