herbata masala z mlekiem

rozgrzewający i orzeźwiający napój pochodzi z Indii! Nie ma absolutnie dokładnego przepisu na tę herbatę, w każdej indyjskiej rodzinie jest parzona na swój sposób. Niezmienione są tylko główne składniki: herbata, mleko, cukier i przyprawy. Ilość i skład są pobierane zgodnie z gustem i pragnieniem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
57 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić herbatę masala z mlekiem? Przygotuj potrawy do przygotowania herbaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mleko i wodę na patelni. Postaw na ogień. Radzę wstępnie spłukać kadzi zimną wodą, aby mleko nie paliło się podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj mleko i wodę. Dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Zagotuj trochę mleka z przyprawami. Wystarczy kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj napar i dodaj cukier. Wymieszać. Gotuj mieszaninę przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj i pozwól herbacie parzyć przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź herbatę przez drobne sito. Podawaj natychmiast. Smacznego!

jaka pyszna herbata! Gorący, aromatyczny, z tak różnorodną paletą smaków, że receptory po prostu eksplodowały! Świetny napój na długie, mroźne zimowe wieczory!
oprócz smaku herbata masala ma również działanie orzeźwiające. Możesz zastąpić je poranną kawą i podbić świat!
z dobroczynnych właściwości herbaty należy również zauważyć, że tonizuje organizm, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew i leczy układ nerwowy.
skupię się bardziej na składnikach.
spośród odmian herbaty preferuj czarną herbatę indyjską o dużych liściach. W zależności od tego, jaką moc chcesz otrzymać napój, bierze się tyle herbaty. Jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak, zagotuj herbatę na małym ogniu, jeśli nie, Wrzuć napar i pozwól mu się zaparzyć.
weź mleko o średniej zawartości tłuszczu. Niektóre przepisy opierają się wyłącznie na jednym mleku, w innych rozcieńcza się je wodą. Istnieją opcje dodawania mleka do gotowego napoju.
jako słodzik możesz dodać miód lub dowolny syrop.
ale najważniejsze w herbacie Masala są przyprawy. można je przyjmować zarówno mielone, jak i całe, po zmieleniu ich w moździerzu. Jeśli masz świeży imbir, połóż go lepiej - doda przyjemnej ostrości napojowi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy