skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić herbatę masala z mlekiem? Przygotuj potrawy do przygotowania herbaty.
Krok 2:
Wymieszaj mleko i wodę na patelni. Postaw na ogień. Radzę wstępnie spłukać kadzi zimną wodą, aby mleko nie paliło się podczas gotowania.
Krok 3:
Zagotuj mleko i wodę. Dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Zagotuj trochę mleka z przyprawami. Wystarczy kilka minut.
Krok 4:
Dodaj napar i dodaj cukier. Wymieszać. Gotuj mieszaninę przez pięć minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj i pozwól herbacie parzyć przez 15 minut.
Krok 6:
Odcedź herbatę przez drobne sito. Podawaj natychmiast. Smacznego!
jaka pyszna herbata! Gorący, aromatyczny, z tak różnorodną paletą smaków, że receptory po prostu eksplodowały! Świetny napój na długie, mroźne zimowe wieczory!
oprócz smaku herbata masala ma również działanie orzeźwiające. Możesz zastąpić je poranną kawą i podbić świat!
z dobroczynnych właściwości herbaty należy również zauważyć, że tonizuje organizm, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew i leczy układ nerwowy.
skupię się bardziej na składnikach.
spośród odmian herbaty preferuj czarną herbatę indyjską o dużych liściach. W zależności od tego, jaką moc chcesz otrzymać napój, bierze się tyle herbaty. Jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak, zagotuj herbatę na małym ogniu, jeśli nie, Wrzuć napar i pozwól mu się zaparzyć.
weź mleko o średniej zawartości tłuszczu. Niektóre przepisy opierają się wyłącznie na jednym mleku, w innych rozcieńcza się je wodą. Istnieją opcje dodawania mleka do gotowego napoju.
jako słodzik możesz dodać miód lub dowolny syrop.
ale najważniejsze w herbacie Masala są przyprawy. można je przyjmować zarówno mielone, jak i całe, po zmieleniu ich w moździerzu. Jeśli masz świeży imbir, połóż go lepiej - doda przyjemnej ostrości napojowi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g