skład / składniki
metoda gotowania
tortille taco można zrobić samodzielnie lub użyć gotowych. Wolę drugą opcję-kupuję tortille w sklepie, jedna porcja wymaga 1 tortilli.
mięso możesz wziąć dowolne-wieprzowinę, wołowinę, kurczaka i indyka. Nasza rodzina szczególnie pokochała to danie z mieloną wołowiną, dlatego użyjemy go w przepisie.
podgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż tam mięso mielone i smaż na dużym ogniu przez kilka minut. Sól, dodaj przyprawy, wymieszaj i zmniejsz ogień.
drobno posiekaj czosnek. Dodajemy go do mięsa, dodajemy również sos chili i kontynuujemy smażenie zawartości patelni do miękkości.
W międzyczasie posmaruj tortille oliwą z oliwek, przenieś na ruszt i piecz je w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 5 minut. Jest to konieczne, aby tortille były chrupiące.
pokrój pomidory w kostkę, cebulę w półpierścienie. Teraz możesz zbierać tacos.
w tortilli kładziemy cały liść sałaty, posypujemy mielonym mięsem, dodajemy trochę posiekanych pomidorów i cebuli. Wszyscy. Możesz delektować się pysznym meksykańskim daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g