skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj biszkopt.
Krok 2:
W misce połącz jajka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 3:
Ubij jajka mikserem przez 5-7 minut. Jajka powinny zamienić się w bardzo bujną i gęstą pianę.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 5:
I delikatnie wymieszaj łopatką lub trzepaczką, staramy się działać ostrożnie i delikatnie, aby masa jajeczna nie straciła objętości.
Krok 6:
Wypełniamy formę o średnicy 18 cm przygotowanym ciastem, nawiasem mówiąc, przygotowujemy wcześniej formę do pieczenia herbatników, wykładamy ją papierem lub smarujemy olejem i posypujemy mąką.
Krok 7:
Piec biszkopt przez 20-25 minut w 180 S, aż będzie ugotowany. Nawiasem mówiąc, czas może się różnić, w zależności od tego, jak bardzo wzrośnie biszkopt. Gotowość sprawdzamy szpikulcem. Niech biszkopt lekko ostygnie w formie.
Krok 8:
A potem wyjmujemy go i przenosimy na ruszt, aż całkowicie ostygnie.
Krok 9:
Przeciąć schłodzony biszkopt w kółko, zmniejszając go do średnicy 16 cm (nie jest to konieczne) i pokroić biszkopt na 2 równe części.
Krok 10:
Bierzemy formę, w której wypiekano biszkopt lub pierścień cukierniczy, boki pierścienia wykładamy specjalną taśmą lub owijamy folią lub pozostawiamy po prostu. Ustawiamy pierścień na naczyniu, kładziemy połowę biszkoptu na dnie.
Krok 11:
Wzdłuż boków w Kole układamy ciasteczka Savoyardi. Rozłożyłem skórkę cukrową do wewnątrz, aby uzyskać bardziej schludny wygląd na zewnątrz. W razie potrzeby ten krok można pominąć, nie jest to wcale konieczne.
Krok 12:
Zajmijmy się przygotowaniem musu bawarskiego.
Krok 13:
Żelatynę moczymy w wodzie (bierzemy przegotowaną, schłodzoną wodę) i pozostawiamy do pęcznienia.
Krok 14:
Wlej mleko do rondla i dodaj do niego cukier waniliowy. Wkładamy rondel do ognia i doprowadzamy mleko z wanilią do pierwszych oznak wrzenia.
Krok 15:
Podczas podgrzewania mleka łączymy żółtka z cukrem.
Krok 16:
I pocieramy wszystko trzepaczką.
Krok 17:
Gdy mleko się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i stopniowo wlej go do miski z żółtkami, podczas gdy żółtka są stale mieszane trzepaczką.
Krok 18:
Wlej masę z powrotem do rondla i rozpal mały ogień.
Krok 19:
Krem parzymy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie doprowadzamy masy do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka po prostu się zwijają. Gotowy krem ma konsystencję podobną do skondensowanego mleka. Aby sprawdzić gotowość, zanurz łyżkę w śmietanie i przesuń palcem z tyłu, jeśli ślad pozostaje wyraźny, krem jest gotowy.
Krok 20:
Natychmiast wlej gotową część kremu do miski i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 21:
Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotuj roztworu żelatyny!
Krok 22:
Wlej żelatynę do jeszcze ciepłej części kremu i dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 23:
Ananasy w puszkach siekamy nożem.
Krok 24:
Ubij ciężką śmietanę, aż uzyskasz gęstą śmietanę.
Krok 25:
Dodaj ciężką śmietanę do schłodzonej części kremu.
Krok 26:
Wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 27:
Dodaj pokrojone ananasy i wymieszaj.
Krok 28:
W przygotowanej formie rozprowadź połowę całego musu bawarskiego.
Krok 29:
Połóż drugą część herbatnika na wierzchu.
Krok 30:
I ponownie rozłóż resztę musu. Wyrównujemy powierzchnię i wysyłamy nasze ciasto ananasowe do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby ciasto chwyciło się na wierzchu.
Krok 31:
Przygotuj galaretkę do wylania ciasta na wierzch. Do przygotowania nadzienia użyłem specjalnej galaretki do szybkiego napełniania ciasta i postępowałem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale w zależności od producenta praca z taką galaretką może się różnić.
Krok 32:
Więc mieszamy galaretkę z cukrem.
Krok 33:
Wlej syrop z ananasa w puszkach i wodę do rondla, wlej mieszaninę cukru i galaretki.
Krok 34:
Dokładnie wymieszaj, podpal, zagotuj i gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.
Krok 35:
W międzyczasie szybko udekoruj górę kawałkami ananasa.
Krok 36:
Napełnij ananasy warstwą jeszcze gorącej galaretki. Galaretkę wlewa się łyżką w małych porcjach, aby mus nie zaczął się topić od wysokiej temperatury. Wysyłamy ciasto do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, ciasto powinno dobrze chwycić.
Krok 37:
Uwolnij gotowe ciasto z boków i usuń taśmę cukierniczą.
Krok 38:
Nasze ciasto ananasowe jest gotowe!
Krok 39:
I tak wygląda w przekroju. Kawałek lekko ucierpiał, ponieważ ciasto pokroiłem po 2 godzinach, ponieważ nie było czasu na czekanie, ale w ogóle nie wpłynęło to na smak! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g