ciasto biszkoptowe z ananasem

Poczęstuj się pysznym i delikatnym ciastem ananasowym! Smak tego ciasta jest niesamowicie bogaty! Okazuje się bardzo, bardzo smaczny, lekki, delikatny, rozpływa się w ustach! W mojej rodzinie to ciasto żyło dosłownie pół dnia, a to pod warunkiem, że ugotowałem je po prostu jako deser na herbatę, a nie świąteczną ucztę dla gości)) udekorowałem to ciasto zgodnie z zasadą ciasta "Charlotte" - położyłem ciasteczka Savoyardi na krawędzi, ale wcale nie jest to konieczne, ponieważ bez tego ciasto okaże się pyszne! Użyłem jajek od domowych kurczaków do przygotowania musu i biszkoptu, więc mój biszkopt i mus okazały się tak delikatne" kurczak & quot; kolor))) i z tego powodu kawałki ananasa połączyły się z musem:) nawiasem mówiąc, dla tych, którzy nie lubią ananasów lub po prostu ich nie było w sklepie, zamiast tego możesz wziąć brzoskwinie w puszkach, okazuje się również bardzo smaczne!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 68 % 25 g
187 kcal
IG: 8 / 38 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj biszkopt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajka, cukier i cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka mikserem przez 5-7 minut. Jajka powinny zamienić się w bardzo bujną i gęstą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I delikatnie wymieszaj łopatką lub trzepaczką, staramy się działać ostrożnie i delikatnie, aby masa jajeczna nie straciła objętości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypełniamy formę o średnicy 18 cm przygotowanym ciastem, nawiasem mówiąc, przygotowujemy wcześniej formę do pieczenia herbatników, wykładamy ją papierem lub smarujemy olejem i posypujemy mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec biszkopt przez 20-25 minut w 180 S, aż będzie ugotowany. Nawiasem mówiąc, czas może się różnić, w zależności od tego, jak bardzo wzrośnie biszkopt. Gotowość sprawdzamy szpikulcem. Niech biszkopt lekko ostygnie w formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A potem wyjmujemy go i przenosimy na ruszt, aż całkowicie ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przeciąć schłodzony biszkopt w kółko, zmniejszając go do średnicy 16 cm (nie jest to konieczne) i pokroić biszkopt na 2 równe części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bierzemy formę, w której wypiekano biszkopt lub pierścień cukierniczy, boki pierścienia wykładamy specjalną taśmą lub owijamy folią lub pozostawiamy po prostu. Ustawiamy pierścień na naczyniu, kładziemy połowę biszkoptu na dnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wzdłuż boków w Kole układamy ciasteczka Savoyardi. Rozłożyłem skórkę cukrową do wewnątrz, aby uzyskać bardziej schludny wygląd na zewnątrz. W razie potrzeby ten krok można pominąć, nie jest to wcale konieczne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zajmijmy się przygotowaniem musu bawarskiego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Żelatynę moczymy w wodzie (bierzemy przegotowaną, schłodzoną wodę) i pozostawiamy do pęcznienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej mleko do rondla i dodaj do niego cukier waniliowy. Wkładamy rondel do ognia i doprowadzamy mleko z wanilią do pierwszych oznak wrzenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas podgrzewania mleka łączymy żółtka z cukrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I pocieramy wszystko trzepaczką.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy mleko się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i stopniowo wlej go do miski z żółtkami, podczas gdy żółtka są stale mieszane trzepaczką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej masę z powrotem do rondla i rozpal mały ogień.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Krem parzymy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie doprowadzamy masy do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka po prostu się zwijają. Gotowy krem ma konsystencję podobną do skondensowanego mleka. Aby sprawdzić gotowość, zanurz łyżkę w śmietanie i przesuń palcem z tyłu, jeśli ślad pozostaje wyraźny, krem jest gotowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Natychmiast wlej gotową część kremu do miski i pozostaw do ostygnięcia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż całkowicie się rozpuści. Nie gotuj roztworu żelatyny!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wlej żelatynę do jeszcze ciepłej części kremu i dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ananasy w puszkach siekamy nożem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ubij ciężką śmietanę, aż uzyskasz gęstą śmietanę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj ciężką śmietanę do schłodzonej części kremu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dodaj pokrojone ananasy i wymieszaj.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    W przygotowanej formie rozprowadź połowę całego musu bawarskiego.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Połóż drugą część herbatnika na wierzchu.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    I ponownie rozłóż resztę musu. Wyrównujemy powierzchnię i wysyłamy nasze ciasto ananasowe do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby ciasto chwyciło się na wierzchu.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Przygotuj galaretkę do wylania ciasta na wierzch. Do przygotowania nadzienia użyłem specjalnej galaretki do szybkiego napełniania ciasta i postępowałem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale w zależności od producenta praca z taką galaretką może się różnić.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Więc mieszamy galaretkę z cukrem.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Wlej syrop z ananasa w puszkach i wodę do rondla, wlej mieszaninę cukru i galaretki.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Dokładnie wymieszaj, podpal, zagotuj i gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    W międzyczasie szybko udekoruj górę kawałkami ananasa.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Napełnij ananasy warstwą jeszcze gorącej galaretki. Galaretkę wlewa się łyżką w małych porcjach, aby mus nie zaczął się topić od wysokiej temperatury. Wysyłamy ciasto do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, ciasto powinno dobrze chwycić.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Uwolnij gotowe ciasto z boków i usuń taśmę cukierniczą.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Nasze ciasto ananasowe jest gotowe!

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    I tak wygląda w przekroju. Kawałek lekko ucierpiał, ponieważ ciasto pokroiłem po 2 godzinach, ponieważ nie było czasu na czekanie, ale w ogóle nie wpłynęło to na smak! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy