ciasto śliwkowe

szybkie gotowanie, spodoba się każdemu, kto nie jest na diecie). Szukałem przepisu na pozbycie się śliwek, których nikt już nie chce jeść. I natknąłem się na przepis, o którym napisano, że był publikowany w gazecie "New York Times" corocznie w latach 1983-1995.na popularne żądanie amerykańskich gospodyń domowych, testując cierpliwość ówczesnego redaktora. W końcu pękło (cierpliwość, to znaczy) cierpiącemu redaktorowi i po raz ostatni wydrukował przepis z prośbą o zalaminowanie go i powieszenie na drzwiach lodówki. Taka bajka krąży w Internecie. Próbowałem - warto go zalaminować i powiesić na lodówce. Proste, szybkie i smaczne, że po prostu polizasz palce) PS ciasto nie dożyło etapu zdjęcia w przekroju, więc drugie zdjęcie to to samo ciasto tylko z jabłkami. =)
SkittishAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 68 % 40 g
306 kcal
IG: 8 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

śliwki do wyboru niezbyt duże i niezbyt soczyste (soczyste pozwalają na sok i pieczone na brzegach).
ubij masło z 3/4 łyżki.cukru. (możesz mikserem, możesz po prostu zmielić łyżką)
dodaj jajka, wymieszaj.
wmieszaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włącz piekarnik na 180 stopni.
formę posmarować masłem, posypać mąką, ułożyć ciasto, wygładzić. Śliwki podzielić na połówki. Na górze, bez wciskania, rozłóż połówki odpływu.
wymieszaj pozostały cukier z 1 łyżeczką cynamonu.
i posyp powstałą mieszanką śliwek. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy