ciasto śliwkowe
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
śliwki do wyboru niezbyt duże i niezbyt soczyste (soczyste pozwalają na sok i pieczone na brzegach).
ubij masło z 3/4 łyżki.cukru. (możesz mikserem, możesz po prostu zmielić łyżką)
dodaj jajka, wymieszaj.
wmieszaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Włącz piekarnik na 180 stopni.
formę posmarować masłem, posypać mąką, ułożyć ciasto, wygładzić. Śliwki podzielić na połówki. Na górze, bez wciskania, rozłóż połówki odpływu.
wymieszaj pozostały cukier z 1 łyżeczką cynamonu.
i posyp powstałą mieszanką śliwek. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g