ciasta dęte na drożdżach

mocne paszteciki ze świeżymi wiśniami nie pozostawiają nikogo obojętnym! Pieczenie z wiśniami to coś! Aromat zawsze jest taki, że wszyscy domownicy pilnują piekarnika! Spróbuj i ugotujesz ciasta z wiśniami zgodnie z tym przepisem, a docenisz je!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 83 % 53 g
210 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i jeszcze trochę ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko. Lepiej jest wziąć mleko niezbyt tłuste, wystarczy 1,5%. Jeśli mleko jest domowe, lepiej rozcieńczyć wodą 50: 50

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Suche drożdże mieszamy z mąką

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz łączymy suche i płynne składniki, mieszamy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masło dodajemy na końcu

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. To bardzo ważny etap, od tego zależy jakość naszych wypieków. Ugniataj przez 10-15 minut, jak mówią- "aż przestanie przyklejać się do rąk". Zwykle ufam temu procesowi wypiekaczowi do chleba, w tym bardzo mi pomaga!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest dobrze zagniecione, piękne, równe, gładkie i elastyczne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w spokoju w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A to są składniki nadzienia. Przepis nie jest ścisły - może wymagać mniej lub więcej cukru lub wiśni, w zależności od tego, jak słodkie są paszteciki i ile wiśni zmieści się w 1 paszteciku

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wiśnie myjemy i wyjmujemy pestki, proces ten jest krótkotrwały, więc lepiej to zrobić, gdy ciasto jest już prawie gotowe

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po godzinie nasze ciasto bardzo dobrze wyrosło

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdjęcie pokazuje, jakie jest przewiewne i porowate, mimo że nie położyliśmy ciasta, ale zmieszaliśmy suche drożdże bezpośrednio z mąką - w końcu mamy suche drożdże szybko działające

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz podziel ciasto na małe bułeczki. Mam 20 sztuk.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wszystko jest prawie gotowe - teraz pozostaje tylko uformować nasze ciasta

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ugniatamy każdy przedmiot rękami w ciasto, kładziemy około 1 stołu. l. wiszen

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Top 1-2 Chine. l. Sahara

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze trzymamy krawędzie razem i otrzymujemy piękny placek! Kładziemy go szwem do góry, aby sok z ciasta nie wyciekł

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Kładziemy ciasta na pergaminie do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju roślinnego. Jeśli nie ma pergaminu-nie jest straszne, po prostu rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Aby posmarować placki, lekko ubij jajko

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smarujemy placki jajkiem, a po upieczeniu nabiorą pięknego błyszczącego złotego wyglądu

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w minimalnej temperaturze. W tym czasie ciasta będą dobrze rosły

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowe ciasta lekko spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i ostudź. Zapach jest po prostu wspaniały!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Miłej herbaty!

nawiasem mówiąc, te dęte ciasta drożdżowe można gotować z jabłkami, śliwkami i czymkolwiek innym))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy