skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Ubij jajko z cukrem
Krok 3:
Dodaj sól i jeszcze trochę ubij
Krok 4:
Wlej ciepłe mleko. Lepiej jest wziąć mleko niezbyt tłuste, wystarczy 1,5%. Jeśli mleko jest domowe, lepiej rozcieńczyć wodą 50: 50
Krok 5:
Suche drożdże mieszamy z mąką
Krok 6:
Teraz łączymy suche i płynne składniki, mieszamy
Krok 7:
Masło dodajemy na końcu
Krok 8:
Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. To bardzo ważny etap, od tego zależy jakość naszych wypieków. Ugniataj przez 10-15 minut, jak mówią- "aż przestanie przyklejać się do rąk". Zwykle ufam temu procesowi wypiekaczowi do chleba, w tym bardzo mi pomaga!
Krok 9:
Ciasto jest dobrze zagniecione, piękne, równe, gładkie i elastyczne
Krok 10:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w spokoju w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 11:
A to są składniki nadzienia. Przepis nie jest ścisły - może wymagać mniej lub więcej cukru lub wiśni, w zależności od tego, jak słodkie są paszteciki i ile wiśni zmieści się w 1 paszteciku
Krok 12:
Wiśnie myjemy i wyjmujemy pestki, proces ten jest krótkotrwały, więc lepiej to zrobić, gdy ciasto jest już prawie gotowe
Krok 13:
Po godzinie nasze ciasto bardzo dobrze wyrosło
Krok 14:
Zdjęcie pokazuje, jakie jest przewiewne i porowate, mimo że nie położyliśmy ciasta, ale zmieszaliśmy suche drożdże bezpośrednio z mąką - w końcu mamy suche drożdże szybko działające
Krok 15:
Teraz podziel ciasto na małe bułeczki. Mam 20 sztuk.
Krok 16:
Wszystko jest prawie gotowe - teraz pozostaje tylko uformować nasze ciasta
Krok 17:
Ugniatamy każdy przedmiot rękami w ciasto, kładziemy około 1 stołu. l. wiszen
Krok 18:
Top 1-2 Chine. l. Sahara
Krok 19:
Dobrze trzymamy krawędzie razem i otrzymujemy piękny placek! Kładziemy go szwem do góry, aby sok z ciasta nie wyciekł
Krok 20:
Kładziemy ciasta na pergaminie do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju roślinnego. Jeśli nie ma pergaminu-nie jest straszne, po prostu rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia
Krok 21:
Aby posmarować placki, lekko ubij jajko
Krok 22:
Smarujemy placki jajkiem, a po upieczeniu nabiorą pięknego błyszczącego złotego wyglądu
Krok 23:
Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w minimalnej temperaturze. W tym czasie ciasta będą dobrze rosły
Krok 24:
Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika
Krok 25:
Gotowe ciasta lekko spryskaj wodą, przykryj ręcznikiem i ostudź. Zapach jest po prostu wspaniały!
Krok 26:
Miłej herbaty!
nawiasem mówiąc, te dęte ciasta drożdżowe można gotować z jabłkami, śliwkami i czymkolwiek innym))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g