skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta z przekąskami zaczynamy od nadzienia. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w drobną kostkę i drobno posiekaj wątróbkę drobiową lub przewiń ją przez maszynę do mięsa. Smażyć przygotowane produkty na oleju roślinnym do miękkości. Sól i pieprz. Pozostaw nadzienie do ostygnięcia i przejdź do przygotowania ciasta.
aby przygotować ciasto, wymieszaj jajka, mąkę, śmietanę i majonez na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
rozłóż połowę ciasta na patelni lub w niskiej żaroodpornej formie, rozłóż nadzienie i połóż drugą połowę ciasta na wierzchu. Piec w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni przez 35-40 minut.
gotowe ciasto z ciasteczkami posyp mieloną papryką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g