jabłka pieczone z cynamonem i miodem
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
myję jabłka, wycinamy z nich górę i wyjmujemy rdzeń, robiąc wgłębienie. Odetnij również skórkę jabłka cienką warstwą (najwygodniej jest użyć do tego Krajarki do warzyw).
wymieszaj cukier z cynamonem. W mieszaninie cynamonu i cukru jabłka obtaczamy pokrojoną częścią. Przykryj naczynie do pieczenia folią i umieść tam jabłka.
dodaj miód do wgłębień jabłek (1 łyżeczka na każde jabłko). Jabłka pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
schłodzić gotowe jabłka, posypać mielonym cynamonem i podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g