jabłka pieczone z cynamonem i miodem

aromatyczny i pyszny deser, koniecznie spróbuj tego pysznego! W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej cynamonu.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
75 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

myję jabłka, wycinamy z nich górę i wyjmujemy rdzeń, robiąc wgłębienie. Odetnij również skórkę jabłka cienką warstwą (najwygodniej jest użyć do tego Krajarki do warzyw).

wymieszaj cukier z cynamonem. W mieszaninie cynamonu i cukru jabłka obtaczamy pokrojoną częścią. Przykryj naczynie do pieczenia folią i umieść tam jabłka.

dodaj miód do wgłębień jabłek (1 łyżeczka na każde jabłko). Jabłka pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

schłodzić gotowe jabłka, posypać mielonym cynamonem i podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy