młode ziemniaki z cukinią

pachnące i smaczne warzywa są proszone o zjedzenie! Świetne lekkie letnie danie-dla miłośników pysznego i zdrowego jedzenia)
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w kostkę. To samo dotyczy cukinii i marchwi.

obierz cebulę i drobno posiekaj. Zalej pomidory wrzącą wodą, a następnie natychmiast zimną wodą, aby łatwiej było usunąć skórkę. Pokrój pomidory na kawałki.

wlej olej roślinny do miski do duszenia. Połóż cebulę na dnie. Wrzuć tam liść laurowy, pieprz. Najpierw ułóż marchewki warstwami, a następnie ziemniaki, sól. Następnie połóż połowę pomidorów. Na wierzchu cukinia i druga połowa pomidorów, sól i pieprz, dodaj lavrushkę i trochę wody.

zamknij naczynie pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Młode ziemniaki z cukinią są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy