skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do sałatki.
Krok 2:
Przygotuj sos: drobno posiekaj rozmaryn, zetrzyj skórkę na drobnej tarce. W małym słoiku połącz wszystkie składniki sosu, zamknij pokrywkę i potrząśnij słoikiem, aż sos będzie gładki. Pozostaw do zaparzenia.
Krok 3:
Kuskus zalej 100 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5-7 minut.
Krok 4:
Na filecie z kurczaka wykonaj ukośne cięcia i posmaruj kurczaka adjiką ze wszystkich stron. Przenieś kurczaka na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200* przez 15 minut.
Krok 5:
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce w kliny.
Krok 6:
W misce połącz posiekane śliwki, gotowany na parze kuskus, podartą sałatkę i pokrojonego w plasterki ciepłego kurczaka. Wlej połowę sosu i wymieszaj
Krok 7:
Podawać posypane sezamem i skropione pozostałym sosem. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g