skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko do testu.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z kakao i sodą, przesiej.
Krok 3:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 4:
Ubij żółtka, stopniowo dodając połowę cukru.
Krok 5:
Ubij na biało.
Krok 6:
Podobnie, dodając resztę cukru, ubij białka na białą puszystą masę.
Krok 7:
Wlej żółtka do białek, delikatnie mieszając.
Krok 8:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Wprowadź mieszankę mąki i kakao.
Krok 10:
Delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp mąką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Krok 12:
Gotowy biszkopt niech ostygnie. Następnie kroimy wzdłuż na dwa ciasta.
Krok 13:
Polej ciasta syropem. Pozostaw do namoczenia.
Krok 14:
W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem do śmietany.
Krok 15:
Obficie nakładamy kremową warstwę między ciastami.
Krok 16:
Wyrównaj krem wzdłuż krawędzi ciasta.
Krok 17:
Polewamy ciasto krówką czekoladową i wyrównujemy.
Krok 18:
Obficie podlewamy kremówkę wokół krawędzi ciasta, aby do dekoracji z boku powstały smugi czekolady.
Krok 19:
Bierzemy wszystko, czego potrzebujesz do dekoracji na wierzchu-Marshmallow, jagody, miętę i gorzką czekoladę.
Krok 20:
Apetycznie udekoruj ciasto na wierzchu. Wyśmienita uczta-klasyczne francuskie ciasto-jest gotowa do podania. Rozpieszczaj swoich bliskich romansem! Pysznych herbat dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g