francuskie ciasto Klasyczne

Niesamowite francuskie ciasto! Traktuj i zachwycaj swoich bliskich i siebie! Nie przegap)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 80 % 52 g
303 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko do testu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z kakao i sodą, przesiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel żółtka od białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka, stopniowo dodając połowę cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij na biało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie, dodając resztę cukru, ubij białka na białą puszystą masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej żółtka do białek, delikatnie mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wprowadź mieszankę mąki i kakao.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp mąką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy biszkopt niech ostygnie. Następnie kroimy wzdłuż na dwa ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Polej ciasta syropem. Pozostaw do namoczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem do śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Obficie nakładamy kremową warstwę między ciastami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyrównaj krem wzdłuż krawędzi ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Polewamy ciasto krówką czekoladową i wyrównujemy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Obficie podlewamy kremówkę wokół krawędzi ciasta, aby do dekoracji z boku powstały smugi czekolady.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Bierzemy wszystko, czego potrzebujesz do dekoracji na wierzchu-Marshmallow, jagody, miętę i gorzką czekoladę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Apetycznie udekoruj ciasto na wierzchu. Wyśmienita uczta-klasyczne francuskie ciasto-jest gotowa do podania. Rozpieszczaj swoich bliskich romansem! Pysznych herbat dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy