ogon łososia po azjatycku

niezwykle proste danie! Przygotowuje się bardzo szybko, wygląda spektakularnie. Świetna opcja na obiad i świąteczny stół. Kiedyś spojrzałem na ten przepis od Jamiego Olivera i od tego czasu czasami gotuję każdą czerwoną rybę w ten sposób.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
226 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczywiście lepiej jest wziąć grubszą rybę-łososia sockeye lub Ketu. Tym razem ugotowałem różowego łososia z kawałkiem zamrażarki i okazało się bardzo smaczne! Głównym warunkiem jest dokładne rozmrożenie ryby na dolnej półce lodówki, oczyszczenie z łusek, spłukanie i osuszenie ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na rybie wykonujemy nacięcia ostrym nożem co trzy cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć go na drugą stronę i posyp trzecią częścią soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wróć do pozycji wyjściowej. Sól, pieprz, włóż płytki czosnku do nacięć. Posyp zieloną herbatą z torebki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop olejem sezamowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spójrz na stan ryby. Nie musisz mocno smażyć, w przeciwnym razie wyschnie! Oto taka ryba.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy go z blachy do pieczenia, podajemy na dużym, pięknym naczyniu i podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryba okazuje się bardzo delikatna, pachnąca, o bogatym smaku! To i goście nie są wstydliwe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zielona herbata - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy