skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczywiście lepiej jest wziąć grubszą rybę-łososia sockeye lub Ketu. Tym razem ugotowałem różowego łososia z kawałkiem zamrażarki i okazało się bardzo smaczne! Głównym warunkiem jest dokładne rozmrożenie ryby na dolnej półce lodówki, oczyszczenie z łusek, spłukanie i osuszenie ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Na rybie wykonujemy nacięcia ostrym nożem co trzy cm.
Krok 3:
Odwróć go na drugą stronę i posyp trzecią częścią soli.
Krok 4:
Następnie wróć do pozycji wyjściowej. Sól, pieprz, włóż płytki czosnku do nacięć. Posyp zieloną herbatą z torebki.
Krok 5:
Skrop olejem sezamowym.
Krok 6:
Połóż rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut.
Krok 7:
Spójrz na stan ryby. Nie musisz mocno smażyć, w przeciwnym razie wyschnie! Oto taka ryba.
Krok 8:
Wyjmujemy go z blachy do pieczenia, podajemy na dużym, pięknym naczyniu i podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę.
Krok 9:
Ryba okazuje się bardzo delikatna, pachnąca, o bogatym smaku! To i goście nie są wstydliwe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zielona herbata - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g