skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Te składniki są niezbędne do przygotowania tego pysznego i pięknego kultowego ciasta cyfra 8.
Krok 2:
Na początku oddziel białka od żółtek.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli do białek i ubij białka w puszystą pianę.
Krok 4:
Dodaj większość cukru, rezerwując kilka łyżek na żółtka, jednocześnie ubijając białka.
Krok 5:
Dodaj pozostały cukier do żółtek i ubij na biało.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę z kakao w proszku i wanilią.
Krok 7:
Dodaj 1/3 białek do żółtek.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj łyżką od góry do dołu.
Krok 9:
Kawałek po kawałku dodaj mąkę z kakao i wymieszaj w ten sam sposób.
Krok 10:
Dodaj pozostałe białka i podobnie zagnieść w puszyste, jednorodne ciasto.
Krok 11:
Przykryj spód formy (średnica 24 cm) pergaminem, posmaruj ściany olejem. Możesz również posypać mąką lub nie posypać. Rozłóż ciasto. Wstawić na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do pieczenia.
Krok 12:
Gotowy biszkopt pozostawić do ostygnięcia na 5-6 godzin.
Krok 13:
Pokrój biszkopt wzdłuż na trzy części.
Krok 14:
Zalej łyżkę żelatyny przegotowaną wodą. I pozostaw na 30 minut na pęcznienie. A następnie podgrzej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie pozwól się zagotować.
Krok 15:
Wymieszaj syrop wiśniowy ze schłodzoną żelatyną.
Krok 16:
Ubij masło na puszystą masę.
Krok 17:
Dodaj mleko skondensowane do smaku i ubij w ten sam sposób.
Krok 18:
Za pomocą blendera zmiel twaróg na kremowy.
Krok 19:
Dodaj łyżkę twarogu do ubitego masła i ubij. Przed gotowość do dodania waniliny.
Krok 20:
Dodaj wiśnie do gotowego kremu.
Krok 21:
Mieszaj śmietanę, aż będzie gładka.
Krok 22:
Wytnij podstawę ósemki z ciast. Przytnij zewnętrzną krawędź.
Krok 23:
Wytnij otwór w środku.
Krok 24:
W takiej kolejności jak na zdjęciu
Krok 25:
Ze skrawków ciasta
Krok 26:
Wytnij szczegóły podstawy ciasta.
Krok 27:
Skrop biszkopty syropem żelatynowym. I wstaw do lodówki na kilka minut. Tak więc konieczne jest namoczenie herbatników 2-3 razy. Zostaw trochę syropu.
Krok 28:
Następnie połóż połowę kremu na dolnej warstwie ciasta.
Krok 29:
Dobrze posmaruj i rozłóż górną warstwę ciasta.
Krok 30:
Posmaruj resztą kremu. Włóż ciasto do lodówki.
Krok 31:
Z pozostałego biszkoptu zrób okruchy za pomocą blendera.
Krok 32:
Boki ciasta posyp okruchami biszkoptu. Na wierzch skrop resztki syropu.
Krok 33:
Udekoruj ciasto owocami i możesz polać galaretką owocową lub podawać w ten sposób! Miłego świętowania i apetytu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g