ciasto cyfra 8 z kakao i twarogiem z kwiatami owoców

solenizant na urodziny lub dziewczyna na 8 marca pyszne ciasto cyfra. Spróbować)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 64 % 30 g
223 kcal
IG: 50 / 3 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Te składniki są niezbędne do przygotowania tego pysznego i pięknego kultowego ciasta cyfra 8.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początku oddziel białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli do białek i ubij białka w puszystą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj większość cukru, rezerwując kilka łyżek na żółtka, jednocześnie ubijając białka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostały cukier do żółtek i ubij na biało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z kakao w proszku i wanilią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 1/3 białek do żółtek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj łyżką od góry do dołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kawałek po kawałku dodaj mąkę z kakao i wymieszaj w ten sam sposób.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pozostałe białka i podobnie zagnieść w puszyste, jednorodne ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj spód formy (średnica 24 cm) pergaminem, posmaruj ściany olejem. Możesz również posypać mąką lub nie posypać. Rozłóż ciasto. Wstawić na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni do pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy biszkopt pozostawić do ostygnięcia na 5-6 godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój biszkopt wzdłuż na trzy części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zalej łyżkę żelatyny przegotowaną wodą. I pozostaw na 30 minut na pęcznienie. A następnie podgrzej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie pozwól się zagotować.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj syrop wiśniowy ze schłodzoną żelatyną.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij masło na puszystą masę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj mleko skondensowane do smaku i ubij w ten sam sposób.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą blendera zmiel twaróg na kremowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj łyżkę twarogu do ubitego masła i ubij. Przed gotowość do dodania waniliny.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj wiśnie do gotowego kremu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Mieszaj śmietanę, aż będzie gładka.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wytnij podstawę ósemki z ciast. Przytnij zewnętrzną krawędź.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wytnij otwór w środku.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    W takiej kolejności jak na zdjęciu

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ze skrawków ciasta

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wytnij szczegóły podstawy ciasta.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Skrop biszkopty syropem żelatynowym. I wstaw do lodówki na kilka minut. Tak więc konieczne jest namoczenie herbatników 2-3 razy. Zostaw trochę syropu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Następnie połóż połowę kremu na dolnej warstwie ciasta.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dobrze posmaruj i rozłóż górną warstwę ciasta.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Posmaruj resztą kremu. Włóż ciasto do lodówki.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Z pozostałego biszkoptu zrób okruchy za pomocą blendera.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Boki ciasta posyp okruchami biszkoptu. Na wierzch skrop resztki syropu.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Udekoruj ciasto owocami i możesz polać galaretką owocową lub podawać w ten sposób! Miłego świętowania i apetytu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy