skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczyść rybę, umyj, osusz
Krok 2:
Umyj liście chrzanu, odetnij grube żyły, możesz je lekko odeprzeć. Zamiast liści chrzanu można użyć zielonej części pora
Krok 3:
Pietruszka, zielona cebula, drobno posiekaj tarhun. Pokrój cytrynę na pół wzdłuż i pokrój połowę cytryny i cebulę na pół pierścienia
Krok 4:
Faszeruj rybę
Krok 5:
Zawijamy liście chrzanu
Krok 6:
Rybka spleciona
Krok 7:
Zawiń w folię, włóż do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 g na 20-30 minut
Krok 8:
W międzyczasie przecinamy drugą połowę cytryny i wycinamy sztywny mostek
Krok 9:
Obtoczyć w cukrze i karmelizować na patelni
Krok 10:
Ryba jest gotowa. Wyjmij rybę z folii, połóż na talerzu, dodaj kawałek karmelizowanej cytryny i udekoruj. Jedzą ryby wraz z liśćmi. Do dekoracji uwielbiam gotowane ziemniaki z Zielonym masłem. Na rybę kładę kawałek zielonego masła. Kiedy masło się rozpuści, a ziemniaki i ryby będą bardziej soczyste i pachnące. Olej zawsze robię z wyprzedzeniem i przechowuję w zamrażarce. Dobrze jest posmarować go kanapką. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarhun - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g