pstrąg rzeczny pieczony w liściach chrzanu

pyszne, soczyste, zdrowe ryby-spróbuj). Przepis podzielił znajomy rybak. Możesz więc ugotować dowolną rybę. Mam pstrąga rzecznego. Ryba według tego przepisu okazuje się soczysta i smaczna. Możesz jeść z ziemniakami, możesz z sałatką lub tylko rybą. Kto co lubi. Spróbuj i wybierz swoją opcję
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 14 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 24 % 5 g
89 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść rybę, umyj, osusz

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj liście chrzanu, odetnij grube żyły, możesz je lekko odeprzeć. Zamiast liści chrzanu można użyć zielonej części pora

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pietruszka, zielona cebula, drobno posiekaj tarhun. Pokrój cytrynę na pół wzdłuż i pokrój połowę cytryny i cebulę na pół pierścienia

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Faszeruj rybę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawijamy liście chrzanu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rybka spleciona

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń w folię, włóż do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 g na 20-30 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przecinamy drugą połowę cytryny i wycinamy sztywny mostek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obtoczyć w cukrze i karmelizować na patelni

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ryba jest gotowa. Wyjmij rybę z folii, połóż na talerzu, dodaj kawałek karmelizowanej cytryny i udekoruj. Jedzą ryby wraz z liśćmi. Do dekoracji uwielbiam gotowane ziemniaki z Zielonym masłem. Na rybę kładę kawałek zielonego masła. Kiedy masło się rozpuści, a ziemniaki i ryby będą bardziej soczyste i pachnące. Olej zawsze robię z wyprzedzeniem i przechowuję w zamrażarce. Dobrze jest posmarować go kanapką. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarhun - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy