skład / składniki
metoda gotowania
ubij jajka w naczyniu objętościowym, dodaj połowę normy cukru, ubij mikserem 1 minutę. Wlej semolinę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia do mieszanki piankowej, mocno wymieszaj. Dodaj sól i cukier waniliowy, aby wzmocnić smak - ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i doprowadzić mieszaninę do gładkości. Nasmaruj ogniotrwały Pojemnik olejem od wewnątrz i posyp garścią mąki lub semoliny, wlej tam ciasto. Włóż przedmiot do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
na patelni wymieszaj 150 ml mleka z resztą cukru, podgrzej na małym ogniu, mieszając i nie pozostawiając ziaren cukru. Nie należy gotować mleka. Wyłącz ogień.
wlej pozostałe 70 ml mleka do gorącego płynu, przełóż. Wypełnienie jest gotowe.
schłodzić upieczone ciasto bez wyjmowania z formy, obficie polać mieszanką mleczno-cukrową, odczekać chwilę, aż się namoczy. Gotowe ciasto można podawać, posypując je (ciasto) płatkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g