Sałatka z truskawkami awokado i orzechami brazylijskimi
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
orzechy należy uwolnić ze skorupy. Połóż je na blasze do pieczenia i podgrzewaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Skorupa łatwo się otworzy.
w misce przygotuj nadzienie. Wymieszaj miód. Sok z cytryny, cukier i oliwa z oliwek. Pozostaw w lodówce do ostygnięcia.
opłucz liście sałaty, osusz ręcznikiem papierowym i wyłóż nimi spód salaterki. Awokado również umyć i pokroić na 2 połówki. Usuń kość i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój czyste truskawki na nieco większe kawałki niż awokado. Najpierw drobno posiekaj jądra orzechów, a następnie zmiażdż w moździerzu.
połóż warstwę awokado na liściach sałaty, a następnie warstwę truskawek. Posyp kruszonką orzechową i polej schłodzonym dressingiem. Okazało się, że jest to piękna i pyszna sałatka. Smacznego!
w misce przygotuj nadzienie. Wymieszaj miód. Sok z cytryny, cukier i oliwa z oliwek. Pozostaw w lodówce do ostygnięcia.
opłucz liście sałaty, osusz ręcznikiem papierowym i wyłóż nimi spód salaterki. Awokado również umyć i pokroić na 2 połówki. Usuń kość i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój czyste truskawki na nieco większe kawałki niż awokado. Najpierw drobno posiekaj jądra orzechów, a następnie zmiażdż w moździerzu.
połóż warstwę awokado na liściach sałaty, a następnie warstwę truskawek. Posyp kruszonką orzechową i polej schłodzonym dressingiem. Okazało się, że jest to piękna i pyszna sałatka. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Orzechy brazylijskie - 654 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g