Sałatka z truskawkami awokado i orzechami brazylijskimi

Chcesz zaskoczyć gości sałatką? Ten przepis pomoże). Wyrafinowany smak i elegancki wygląd tej sałatki podbiją każdego smakosza.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 56 % 18 g
węglowodany 38 % 12 g
218 kcal
IG: 46 / 0 / 54

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
orzechy należy uwolnić ze skorupy. Połóż je na blasze do pieczenia i podgrzewaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Skorupa łatwo się otworzy.
w misce przygotuj nadzienie. Wymieszaj miód. Sok z cytryny, cukier i oliwa z oliwek. Pozostaw w lodówce do ostygnięcia.
opłucz liście sałaty, osusz ręcznikiem papierowym i wyłóż nimi spód salaterki. Awokado również umyć i pokroić na 2 połówki. Usuń kość i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój czyste truskawki na nieco większe kawałki niż awokado. Najpierw drobno posiekaj jądra orzechów, a następnie zmiażdż w moździerzu.
połóż warstwę awokado na liściach sałaty, a następnie warstwę truskawek. Posyp kruszonką orzechową i polej schłodzonym dressingiem. Okazało się, że jest to piękna i pyszna sałatka. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Orzechy brazylijskie - 654   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy