skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj bakłażana, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm
Krok 2:
Zmiel czosnek
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w szklanym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i czosnek
Krok 4:
Przenieś bakłażana do marynaty i dobrze wymieszaj
Krok 5:
Zamknij pojemnik pokrywką i pozostaw do namoczenia 5min
Krok 6:
W tym czasie pokrój pomidora w plastry o grubości 1,5-2 cm
Krok 7:
Sól, pieprz i dodaj majeranek do smaku
Krok 8:
Połóż pomidora i bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem. W nagrzanym piekarniku do 240 stopni piec w trybie grillowania przez 7-8 minut
Krok 9:
Pokrój ser o grubości 1 cm
Krok 10:
Warzywa są gotowe!
Krok 11:
Teraz ostrożnie rozłóż okrąg pomidora, okrąg bakłażana na wierzchu, mozzarellę na wierzchu, pomidor i bakłażan ponownie na wierzchu. Najważniejsze, aby mieć na to czas, gdy pomidor i bakłażan są gorące, aby ser trochę się stopił i wchłonął warzywa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g