przystawka z pieczonym bakłażanem pomidorowym i mozzarellą

uwielbiam tę aromatyczną przekąskę, dobry substytut nudnej sałatki :). Ta przekąska uderzyła mnie natychmiast, gdy tylko ją wypróbowałem. Bakłażan ma bardzo ciekawy smak. A mozzarella daje kremową skórkę całemu daniu.
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 24 % 6 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj bakłażana, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel czosnek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w szklanym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i czosnek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś bakłażana do marynaty i dobrze wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij pojemnik pokrywką i pozostaw do namoczenia 5min

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie pokrój pomidora w plastry o grubości 1,5-2 cm

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz i dodaj majeranek do smaku

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pomidora i bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem. W nagrzanym piekarniku do 240 stopni piec w trybie grillowania przez 7-8 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ser o grubości 1 cm

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warzywa są gotowe!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz ostrożnie rozłóż okrąg pomidora, okrąg bakłażana na wierzchu, mozzarellę na wierzchu, pomidor i bakłażan ponownie na wierzchu. Najważniejsze, aby mieć na to czas, gdy pomidor i bakłażan są gorące, aby ser trochę się stopił i wchłonął warzywa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy