pastylka truskawkowa

truskawka-maksymalna koncentracja lata! Spróbować)
zarzamoraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 15 g
63 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Przetrzyj truskawki blenderem, aż będą gładkie.

2. Dodaj cukier granulowany i miętę. Dokładnie wymieszaj.

3. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową i rozprowadź za pomocą szpatułki przecier truskawkowy równą warstwą o grubości około 5 mm.

4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-70 °C na 6-8 godzin, aż pastylka całkowicie wyschnie i stanie się gładka.

5. Ostrożnie usuń pastylkę z pergaminu, pokrój w paski i zwiń w bułki. Do długotrwałego przechowywania wkładamy do słoika i szczelnie zamykamy. Lub natychmiast spieszymy się, aby spróbować z herbatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy