pastylka truskawkowa
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Przetrzyj truskawki blenderem, aż będą gładkie.
2. Dodaj cukier granulowany i miętę. Dokładnie wymieszaj.
3. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową i rozprowadź za pomocą szpatułki przecier truskawkowy równą warstwą o grubości około 5 mm.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60-70 °C na 6-8 godzin, aż pastylka całkowicie wyschnie i stanie się gładka.
5. Ostrożnie usuń pastylkę z pergaminu, pokrój w paski i zwiń w bułki. Do długotrwałego przechowywania wkładamy do słoika i szczelnie zamykamy. Lub natychmiast spieszymy się, aby spróbować z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g