skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na biszkopt
Krok 2:
Włóż jajka i cukier do miski.
Krok 3:
Umieścić w łaźni wodnej, mieszać, aż cukier się rozpuści i będzie gładki.
Krok 4:
Zdejmij z ognia.
Krok 5:
Ubijaj mikserem z dużą prędkością
Krok 6:
Około 10 minut - powinno dobrze wyrosnąć i zgęstnieć.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj szpatułką od góry do dołu, aż będzie gładka.
Krok 9:
Włóż do formy wysmarowanej masłem i piecz w 200 stopniach przez około 40 minut. spójrz na piekarnik: pierwotnie przepis wskazywał 20-25 minut. otworzyłem po 25 minutach i biszkopt" spadł & quot;.
Krok 10:
Schłodzić gotowy biszkopt w formie i pokroić na 3 ciasta.
Krok 11:
Przygotuj krem: wymieszaj śmietanę, wanilinę, cukier, jajka, mąkę.
Krok 12:
Postaw na łaźnię wodną (cichy ogień) i gotuj mieszając, aż będzie gęsta, około 1 godziny. Dodaj masło ubite do puszystości do schłodzonej masy.
Krok 13:
Posmaruj ciasta kremem, udekoruj według uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g