wołowina Wellington autorstwa Gordona Ramsaya

klasyka kuchni angielskiej. Przeczytaj i ugotuj. Soczysta polędwica wołowa z grzybami i w cieście. Szybki, Nie trudny i smaczny.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 18 % 6 g
204 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń filmy i odetnij nadmiar tłuszczu. Odetnij część ogonową z całego kawałka (przerzedzenie kawałka).
cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki. Pokrój grzyby na duże kawałki, możesz po prostu przeciąć je na pół. Zmiel ziarna pieprzu nożem, zmiażdż płaską stronę ostrza.
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem i podpal. Ciepło aż pojawi się lekka mgiełka. Patelnia się rozgrzała. Włóż do niego mięso i smaż, aż z jednej strony pojawi się złoty kolor (40 sekund), a następnie odwróć polędwicę i kontynuuj smażenie. Cały kawałek powinien być w złotej skórce. Nie solić mięsa. W przeciwnym razie sok się wyróżni. W tym czasie przygotowujemy mieszankę grzybów.
wlej trochę oleju na drugą patelnię i smaż na niej cebulę przez 2 minuty. Dodaj pokrojone grzyby do tej patelni i wlej trochę oleju roślinnego. Nie solić grzybów. Wydzielą też sok. Smaż przez 8 minut, mieszając i dopiero teraz dodaj trochę soli. Doprawić tymiankiem
wyjmij mięso z patelni i zetrzyj je pieprzem. Jeśli zrobisz to na patelni, pieprz się spali. Posolić.
W misce blendera posiekaj grzyby z cebulą. Włóż je do miski. Ostudzić. Lekko rozwałkuj arkusz ciasta. Na cieście na środku arkusza ułóż 2 łyżki mieszanki grzybowej. Na wierzchu smażone mięso i grzyby na mięsie. Pozostałe puree grzybowe oblepiają mięso ze wszystkich stron, mięso powinno być w futrze grzybowym.
zredukuj krawędzie ciasta do środka i uformuj. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż naszą Kolobok szwem w dół. W misce ubij jajko widelcem i posmaruj powierzchnię ciasta pędzlem kuchennym. Posyp lekko pieprzem na wierzchu. To doda pikantnego smaku. Teraz wysyłamy do piekarnika do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Soczysta wołowina wzywa do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy