skład / składniki
metoda gotowania
opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń filmy i odetnij nadmiar tłuszczu. Odetnij część ogonową z całego kawałka (przerzedzenie kawałka).
cebulę obrać i pokroić na średnie kawałki. Pokrój grzyby na duże kawałki, możesz po prostu przeciąć je na pół. Zmiel ziarna pieprzu nożem, zmiażdż płaską stronę ostrza.
wlej trochę oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem i podpal. Ciepło aż pojawi się lekka mgiełka. Patelnia się rozgrzała. Włóż do niego mięso i smaż, aż z jednej strony pojawi się złoty kolor (40 sekund), a następnie odwróć polędwicę i kontynuuj smażenie. Cały kawałek powinien być w złotej skórce. Nie solić mięsa. W przeciwnym razie sok się wyróżni. W tym czasie przygotowujemy mieszankę grzybów.
wlej trochę oleju na drugą patelnię i smaż na niej cebulę przez 2 minuty. Dodaj pokrojone grzyby do tej patelni i wlej trochę oleju roślinnego. Nie solić grzybów. Wydzielą też sok. Smaż przez 8 minut, mieszając i dopiero teraz dodaj trochę soli. Doprawić tymiankiem
wyjmij mięso z patelni i zetrzyj je pieprzem. Jeśli zrobisz to na patelni, pieprz się spali. Posolić.
W misce blendera posiekaj grzyby z cebulą. Włóż je do miski. Ostudzić. Lekko rozwałkuj arkusz ciasta. Na cieście na środku arkusza ułóż 2 łyżki mieszanki grzybowej. Na wierzchu smażone mięso i grzyby na mięsie. Pozostałe puree grzybowe oblepiają mięso ze wszystkich stron, mięso powinno być w futrze grzybowym.
zredukuj krawędzie ciasta do środka i uformuj. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż naszą Kolobok szwem w dół. W misce ubij jajko widelcem i posmaruj powierzchnię ciasta pędzlem kuchennym. Posyp lekko pieprzem na wierzchu. To doda pikantnego smaku. Teraz wysyłamy do piekarnika do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Soczysta wołowina wzywa do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g