dietetyczny kawior z cukinii w rękawie

zaczynamy niszczyć cukinię! Szybko, prosto, smacznie! Czy Twoja cukinia już wyrosła? U nas-tak! Oferuję ci taki niskokaloryczny przepis. Więc gotujemy KAWIOR Z CUKINII W RĘKAWIE. Można to również nazwać dietą. W końcu niczego nie będziemy smażyć! Tylko marzenie dla leniwej gospodyni! Minimum brudnych naczyń, oszczędność czasu! Oczywiście nie jest to sałatka, ale przystawka. Ale też bardzo smaczne i zdrowe!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
53 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Jeśli nie lubisz ostrego-nie wkładaj ostrej papryki. W przypadku czerwonej papryki kawior będzie miał bogatszy odcień. Waga wszystkich warzyw już obranych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię obrać, pokroić w okrągłe plastry i posypać połową soli. Pozostaw na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokroić na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebula, marchew, papryka i czosnek są losowo mielone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyciśnij cukinię z soku. Wymieszaj wszystkie warzywa w misce, a następnie przenieś do rękawa do pieczenia, przymocowanego klipsem z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj drugą połowę soli, mielonego pieprzu i oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naprawiamy drugi koniec rękawa i wkładamy go do naczynia do pieczenia. Ważne! Jeśli rękaw ma perforację, umieść go w formie szwem do góry! Jeśli rękaw jest zwykły, wykonujemy kilka nakłuć wykałaczką u góry. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika, uruchamiamy minutnik na 60 minut i odpoczywamy!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie wyjmujemy półfabrykat z piekarnika. Do tego czasu w kuchni jest taki aromat, że same nogi cię tam przyniosą!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, pokrój torbę, weź ją za ogony i włóż zawartość do durszlaka umieszczonego na misce. Należy to zrobić, aby spuścić nadmiar płynu. Dostałem około 250 ml bulionu warzywnego. Na jego podstawie możesz zrobić sos lub dodać go do zupy, gulaszu. Ogólnie nie wylewaj, włóż do lodówki!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie przenieś warzywa do blendera, dodaj posiekane warzywa i zamień w jednorodną masę. Teraz próbujemy. Jeśli według Twojego gustu czegoś brakuje-Możesz dodać. Dodałem łyżeczkę cukru i łyżeczkę octu stołowego. Nawiasem mówiąc, kawior okazał się ostry, ponieważ w kompozycji miałem ostrą paprykę. Z brudnych naczyń-jedna miska, jeden Blender, jedna Chochla.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z tej ilości produktów uzyskuje się nieco ponad kilogram kawioru-delikatny, smaczny i bardzo aromatyczny!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cóż, to wszystko! Możesz spróbować! Poczęstuj się! Smacznego!

kawior z cukinii, ze względu na zawartość potasu, jest przydatny dla osób podatnych na obrzęki, cierpiących na zaburzenia jelit i pęcherzyka żółciowego oraz po prostu dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoją dietę.

witamina C, również zawarta w kawiorze, stymuluje pracę żołądka, pęcherzyka żółciowego, dwunastnicy, poprawia pracę przewodu pokarmowego; przydatny przy nadciśnieniu, niedokrwistości, nadwadze, chorobach sercowo-naczyniowych. Ponieważ witamina C ma właściwości przeciwzapalne-cukinia jest przydatna w astmie, chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy