Ciasto Klocki Lego

oryginalne ciasto, pyszna radość dla każdego dziecka-ciasto Lego! Bardzo piękne!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 74 % 51 g
349 kcal
IG: 2 / 8 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy niezbędne produkty do mastyksu: pianki marshmallow, cukier puder, masło, sok z cytryny i barwniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż Marshmallow do rondla na łaźni parowej, dodaj sok z cytryny i olej. I czekamy 5-7 minut, aż pianki całkowicie się stopią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sprawdź, czy wszystkie pianki są stopione w jednorodną masę i usuń z kąpieli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wprowadzamy cukier puder i mieszamy szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mastyk zacznie gęstnieć i nie będzie już możliwe przeszkadzanie szpatułką, ugniatamy mastyk rękami jak ciasto, dodając cukier puder w razie potrzeby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy mastyks zwinięty w kulkę zachowuje swój kształt i nie zwija się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kropla po kropli dodaj barwnik do małego kawałka mastyksu. Ugniatamy i osiągamy wymagany kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy robimy mastyk w innych kolorach, gotowy mastyk jest już gotowy, aby nie wysychał, zawijamy go w folię i wysyłamy do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z powstałego mastyksu jak z plasteliny wykonujemy szczegóły projektanta. Najpierw robimy cegłę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij koła ze skrawków za pomocą rurki. Zwilżamy je z jednej strony wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przyklej koła do cegieł, uzyskując podobieństwo do szczegółów projektanta. Z mastyksu Rzeźbimy człowieka Lego z natury lub na kolorowym obrazie. Pozostaw wszystko do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bierzemy wszystko, czego potrzebujesz do ciasta: mąkę, cukier, masło, jajka, sodę, miód.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż cukier, olej i miód do rondla w łaźni parowej. Rozpuść wszystko do jednorodnej płynnej masy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sodę, wymieszaj i gotuj przez minutę. W tym czasie możesz ubić jajka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po minucie masa dzięki sodzie stanie się przewiewna i nieznacznie wzrośnie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czas dodać ubite jajka. Powoli wlewaj, ciągle mieszając.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty, aż mieszanina zwiększy objętość 2-3 razy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Usuwamy z łaźni parowej i stopniowo wprowadzamy przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wprowadzamy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, miękkie, lekko lepkie i płynne.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Nadajemy ciastu kształt bochenka, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Po lodówce ciasto stanie się gęste i mniej lepkie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ciasto z lodówki należy podzielić 10 razy na 11 identycznych części. Na pergaminie do pieczenia rozwałkuj jedną część na tortillę o grubości około 2 mm i średnicy około 20 cm.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wytnij ciasto w równe koło, używając do tego na przykład pokrywki z patelni.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kładziemy na blasze do pieczenia razem z pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach, jeśli ciasto nabrało złotego koloru, wyjmij i upiecz następny.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    W ten sposób przygotowujemy wszystkie 11 ciast. Ciasta stygną, możemy zacząć przygotowywać krem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Do kremu używamy śmietany i cukru.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ubij śmietanę trzepaczką, dodaj cukier, wymieszaj.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Ciasta układamy jeden na drugim na talerzu, smarujemy między nimi śmietaną.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zbieramy całe ciasto i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do namoczenia przez 2 godziny.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Zróbmy krem pod mastyksem. Składniki na to: kruche ciasteczka, masło, gotowane mleko skondensowane.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Ciasteczka są mielone w dowolny dogodny sposób.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Skondensowane mleko dokładnie wymieszaj z masłem.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Do powstałej jednorodnej mieszanki Wprowadzamy stopniowo pokruszone ciasteczka i mieszamy.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Ugniataj śmietanę, aż będzie gładka.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Dobrze posmaruj ciasto kremem ze wszystkich stron.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    A do zestalenia kremu wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Tymczasem po pewnym czasie w lodówce krem trochę się podniesie. Wyjmujemy ciasto i dobrze wyrównujemy krem pod mastyksem. Włóż z powrotem na zimno, aż całkowicie stwardnieje.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Pokryjemy ciasto żółtym mastyksem. Rozwałkuj go na ciasto, najpierw posmaruj stół i wałek olejem.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Nakładamy mastyk na ciasto i dobrze wygładzamy wszystkie fałdy. Odcinamy nadmiar i wykonujemy obrzeża u podstawy ciasta.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    W kółko z boku ciasta przyklej wstępnie przygotowane, nasmarowane wodą, małe kółka. W razie potrzeby zostawiamy miejsce na liczbę.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Tworzymy liczbę.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Za pomocą wykałaczek na torcie przyczepiamy figurkę LEGO z mastyksu.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Na szczycie nasypu dekorujemy ciasto szczegółami konstruktora z mastyksu. Teraz proste rozwiązanie kulinarne i projektowe jest gotowe do podania. Dobry nastrój i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy