ciasto Południowa noc z bezą

bardzo przyjemny miodowy smak z delikatnym kremem maślanym! Proste i szybkie. Nie przegap)
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 42 g
306 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W rozgrzanym miodzie, bez doprowadzania do wrzenia, dodaj sodę i dobrze wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj roztopione masło do ubitych jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze mieszając, stopniowo dodawaj miód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z kakao.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto, dodając porcjami mąkę do mieszanki jajeczno-miodowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miękkie, elastyczne ciasto ugniataj lekko rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel gotowe ciasto na 10-12 identycznych części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą część na pergaminie w naleśnik i wytnij z niego równe koło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Skrawki można wykorzystać do innego ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed pieczeniem ciasta nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W międzyczasie ubij dwa białka z cukrem pudrem na puszystą masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż ubite białka na wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia. Piec w minimalnej temperaturze, aż beza się ugotuje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem do śmietany.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Schłodzone ciasta, warstwa po warstwie z kremem, układaj jeden na drugim.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostatnia warstwa jest również namaszczona kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż bezę białkową na wierzchu. Bogate ciasto miodowe z delikatnym kremem jest gotowe. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy