skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W rozgrzanym miodzie, bez doprowadzania do wrzenia, dodaj sodę i dobrze wymieszaj.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem.
Krok 3:
Roztop masło.
Krok 4:
Dodaj roztopione masło do ubitych jajek.
Krok 5:
Dobrze mieszając, stopniowo dodawaj miód.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę z kakao.
Krok 7:
Zagnieść ciasto, dodając porcjami mąkę do mieszanki jajeczno-miodowej.
Krok 8:
Miękkie, elastyczne ciasto ugniataj lekko rękami.
Krok 9:
Podziel gotowe ciasto na 10-12 identycznych części.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą część na pergaminie w naleśnik i wytnij z niego równe koło.
Krok 11:
Skrawki można wykorzystać do innego ciasta.
Krok 12:
Przed pieczeniem ciasta nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni.
Krok 13:
W międzyczasie ubij dwa białka z cukrem pudrem na puszystą masę.
Krok 14:
Ułóż ubite białka na wyłożonym pergaminem naczyniu do pieczenia. Piec w minimalnej temperaturze, aż beza się ugotuje.
Krok 15:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem do śmietany.
Krok 16:
Schłodzone ciasta, warstwa po warstwie z kremem, układaj jeden na drugim.
Krok 17:
Ostatnia warstwa jest również namaszczona kremem.
Krok 18:
Ułóż bezę białkową na wierzchu. Bogate ciasto miodowe z delikatnym kremem jest gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g