Ciasto Czekoladowo-Jagodowe

Udekoruj ciasto czekoladą i jagodami! Oryginalny, szybki i smaczny! Jestem zajebista jak zobaczyłam)))
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 63 % 33 g
273 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podziel tabliczkę czekolady na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Biszkopt upiec z wyprzedzeniem, ostudzić, pokroić w ciasta. Gdy biszkopt ostygnie, ubij śmietanę. Następnie złóż ciasto, dobrze nasączone kremem. Posmaruj ciasto kremem ze wszystkich stron i dobrze wygładź, jak pod mastyksem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie, gdy czekolada trochę twardnieje, aby była mniej płynna, dobrze umyj folię pryszczową i wytnij pasek szablonu o szerokości trzech cm większej niż wysokość ciasta i długości 2-3 cm większej niż obwód ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztopioną czekoladę rozłóż czekoladę na wybrzuszonej stronie folii i równomiernie spłaszcz na całej powierzchni paska. Pozwól mu trochę stwardnieć, aż będzie elastyczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie przesuń pyszny pasek wzdłuż obwodu ciasta, czekoladą do kremu. Wygładź czekoladę i, jeśli to konieczne, spłaszcz nierówności boku. Włóż ciasto do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie oddziel folię od zamrożonej czekolady, trzymając ciasto. Udekoruj ciasto jagodami i podawaj na świątecznym stole lub herbacie! Dobrego nastroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Kremowy - 226   kcal/100g

Podobne przepisy