skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podziel tabliczkę czekolady na kawałki.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Biszkopt upiec z wyprzedzeniem, ostudzić, pokroić w ciasta. Gdy biszkopt ostygnie, ubij śmietanę. Następnie złóż ciasto, dobrze nasączone kremem. Posmaruj ciasto kremem ze wszystkich stron i dobrze wygładź, jak pod mastyksem.
Krok 4:
W międzyczasie, gdy czekolada trochę twardnieje, aby była mniej płynna, dobrze umyj folię pryszczową i wytnij pasek szablonu o szerokości trzech cm większej niż wysokość ciasta i długości 2-3 cm większej niż obwód ciasta.
Krok 5:
Roztopioną czekoladę rozłóż czekoladę na wybrzuszonej stronie folii i równomiernie spłaszcz na całej powierzchni paska. Pozwól mu trochę stwardnieć, aż będzie elastyczny.
Krok 6:
Ostrożnie przesuń pyszny pasek wzdłuż obwodu ciasta, czekoladą do kremu. Wygładź czekoladę i, jeśli to konieczne, spłaszcz nierówności boku. Włóż ciasto do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
Krok 7:
Ostrożnie oddziel folię od zamrożonej czekolady, trzymając ciasto. Udekoruj ciasto jagodami i podawaj na świątecznym stole lub herbacie! Dobrego nastroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Kremowy - 226 kcal/100g