cytrynowy biszkopt kefirowy
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ubij jajko z cukrem, aż będzie spienione. Dodaj kefir i sodę (najpierw dodaj sodę do kefiru), wszystko wymieszaj. Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Drobno posiekaj cytrynę (możesz ubić blenderem), dodaj do ciasta i wymieszaj. Nasmaruj formę olejem, posyp semoliną lub mąką.
wlej ciasto do formy i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika (sprawdzamy gotowość wykałaczką ). Wyjmujemy go z formy, trochę schładzamy. Posyp cukrem pudrem i udekoruj według uznania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g