cytrynowy biszkopt kefirowy

Twoja rodzina z pewnością doceni ten pyszny biszkopt! Idealna aplikacja do herbaty.
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 90 % 47 g
220 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ubij jajko z cukrem, aż będzie spienione. Dodaj kefir i sodę (najpierw dodaj sodę do kefiru), wszystko wymieszaj. Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Drobno posiekaj cytrynę (możesz ubić blenderem), dodaj do ciasta i wymieszaj. Nasmaruj formę olejem, posyp semoliną lub mąką.

wlej ciasto do formy i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika (sprawdzamy gotowość wykałaczką ). Wyjmujemy go z formy, trochę schładzamy. Posyp cukrem pudrem i udekoruj według uznania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy