Rolada z indyka ze szpinakiem i orzechami

łatwa w przygotowaniu i niskotłuszczowa bułka. Proste, smaczne i zdrowe!!! Świetne danie dla tych, którzy przestrzegają właściwego odżywiania. Jednocześnie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu!
KunaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko, czego potrzebujemy. Do tej rolki potrzebujesz uda z indyka-ostrożnie Wytnij kość (lub kup frezowane udo).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze bij mięso. Sól, pieprz do smaku, posyp mieloną papryką. Zasadniczo możesz dodać dowolne przyprawy. Pozostaw do marynowania przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Orzechy suszymy na patelni, połowę pieprzu kroimy w duże paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy dużą wiązkę szpinaku (w gramach napisałem w przybliżeniu), parzymy wrzącą wodą w durszlaku, pozwalamy spłynąć wodzie. Następnie przerwij blenderem, lekko ściśnij. Lekko ugniataj orzechy wałkiem do ciasta, nie potrzebujesz drobnych okruchów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozprowadzamy szpinak na całej powierzchni mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp orzechami na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż liście bazylii na jednej krawędzi mięsa i pieprz na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie zwiń rolkę i zawiąż ją gęstą nicią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń w dwie warstwy folii, przesuwając gałązki tymianku. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyjmujemy rolkę, otwieramy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Niech całkowicie ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj i ciesz się!)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy