skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko, czego potrzebujemy. Do tej rolki potrzebujesz uda z indyka-ostrożnie Wytnij kość (lub kup frezowane udo).
Krok 2:
Dobrze bij mięso. Sól, pieprz do smaku, posyp mieloną papryką. Zasadniczo możesz dodać dowolne przyprawy. Pozostaw do marynowania przez 15 minut.
Krok 3:
Orzechy suszymy na patelni, połowę pieprzu kroimy w duże paski.
Krok 4:
Bierzemy dużą wiązkę szpinaku (w gramach napisałem w przybliżeniu), parzymy wrzącą wodą w durszlaku, pozwalamy spłynąć wodzie. Następnie przerwij blenderem, lekko ściśnij. Lekko ugniataj orzechy wałkiem do ciasta, nie potrzebujesz drobnych okruchów.
Krok 5:
Rozprowadzamy szpinak na całej powierzchni mięsa.
Krok 6:
Posyp orzechami na wierzchu.
Krok 7:
Rozłóż liście bazylii na jednej krawędzi mięsa i pieprz na wierzchu.
Krok 8:
Ostrożnie zwiń rolkę i zawiąż ją gęstą nicią.
Krok 9:
Zawiń w dwie warstwy folii, przesuwając gałązki tymianku. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Krok 10:
Następnie wyjmujemy rolkę, otwieramy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Niech całkowicie ostygnie.
Krok 11:
Posiekaj i ciesz się!)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g