babeczki twarogowe

babeczki twarogowe-soczyste i delikatne! Bardzo łatwe w przygotowaniu. Cóż, bardzo smaczne!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 55 % 32 g
312 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Margaryna lub masło wymieszać z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbijaj jajka pojedynczo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj skórkę z połowy cytryny na drobnej tarce i dodaj do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skrobię i proszek do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę małymi porcjami, nie przestając mieszać. Powinno być bardzo elastyczne ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto włożyć do foremki na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Chłodzimy babeczki i podajemy do herbaty. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy