chipsy kukurydziane nachos
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
W misce wymieszaj 2 rodzaje mąki, sól, cukier i inne przyprawy. Dodaj olej roślinny. W małych porcjach Wprowadzamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto.
Krok 3:
Ciasto jest miękkie i delikatne, ale w ogóle nie przykleja się do dłoni.
Krok 4:
Podziel ciasto na 2-3 części. Część ciasta rozprowadzamy na powierzchni roboczej, dobrze posypując mąką.
Krok 5:
Rozwałkuj każdy kawałek w cienką warstwę, rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe.
Krok 6:
Pokrój ciasto na Trójkąty. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 7:
I piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 5-8 minut. Uważnie obserwujemy, frytki łatwo się palą. Niech frytki ostygną.
Krok 8:
Układamy chipsy na talerzu i podajemy do stołu z różnymi sosami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g