meksykańska quesadilla z kurczakiem i serem

meksykańska tortilla z nadzieniem nadaje się na szybki i sycący lunch. Bardzo smaczna i soczysta quesadilla z kurczakiem!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 68 % 26 g
180 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto, mieszając wszystkie suche potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej i wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kolendra i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj, sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj cebulę, paprykę, pomidor i bakłażan.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć tortille na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na innej patelni podsmaż cebulę,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pieprz,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bakłażan i pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć kurczaka

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I dodaj duszone warzywa do kurczaka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj kukurydzę i koncentrat pomidorowy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż ser, nadzienie na tortilli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Więcej sera i zamknij drugim ciastem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    To takie pyszne!

  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Główny krytyk (mąż) był zadowolony )))

aby zrobić tortille:

wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej rośliny.masło, wymieszać.

dodając stopniowo wodę, zagnieść ciasto.

pozostaw ciasto na 20 minut.

podziel go na 10-12 części, a następnie rozwałkuj z nich tortille.

smażyć tortille na dobrze rozgrzanej patelni bez oleju przez 0,5-1 minutę z każdej strony.

gotowanie quesadilli z kurczakiem:

filet z kurczaka pokroić na cienkie kawałki, posolić, dodać wszystkie przyprawy.

Dodaj tutaj posiekany czosnek i kolendrę.

wlej oliwę z oliwek, wymieszaj, wstaw do lodówki na pół godziny.

na patelni z olejem usmażyć drobno posiekaną cebulę, pomidor, paprykę, bakłażan.

następnie usmaż marynowany filet z kurczaka.

Połącz filety z warzywami, dodaj kukurydzę, koncentrat pomidorowy.

połóż talerze sera (cienkie) na każdej tortilli. Na wierzchu-nadzienie, a następnie-talerze sera. Przykryj drugą tortillą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 0,5-1 minutę.

pokrój quesadillę na 4 porcje i podawaj ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy