skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wymieszaj wszystkie składniki biszkoptu. Na koniec dodaj miód. Jeśli miód jest zbyt gęsty, można go podgrzać. Ubij masę mikserem.
używamy kształtu o średnicy 22-24 cm. Wlej do niego ciasto i upiecz jedno ciasto w 190 stopniach przez 45 minut.
niech ciasto ostygnie, a następnie pokrój na dwie części.
posiekaj umyte suszone śliwki w blenderze.
ubij śmietanę z cukrem.
z herbatników wycinamy koła szklanką. Dla każdego bierzemy 3 sztuki. Pozostały biszkopt jest kruszony na okruchy - do dekoracji.
na talerzu układamy kubki-podstawy do ciast - 6 sztuk.
posmaruj każde kółko kremem, rozłóż suszone śliwki na wierzchu. Rozłóż drugie ciasto na ciastach. Smarujemy również kremem i suszonymi śliwkami. Zamykamy trzecie kółka.
posmaruj wierzch i boki ciast i udekoruj według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g